Preskocit navigáciu

Cvičenie Slovak Shield 2016 preveruje schopnosť našich vojakov brániť Slovenskú republiku


Cvičenie Slovak Shield 2016 preveruje schopnosť našich vojakov brániť Slovenskú republiku

Slovenskí vojaci si v týchto dňoch preverujú reakcie na rôzne druhy ohrozenia v rámci cvičenia Slovak Shield 2016 (Slovenský štít), ktoré momentálne prebieha okrem Centra výcviku Lešť za účasti zahraničných jednotiek z krajín Vyšehradskej štvorky, Nemecka a Spojených štátov amerických aj na ďalších miestach Slovenska.

Cvičenie Slovenský štít trvá od 29. septembra do 14. októbra a je vyvrcholením celej série výcvikových aktivít roka 2016. Každoročné preverenie spôsobilostí príslušníkov Ozbrojených síl, v tomto prípade najmä pozemných síl, je zamerané ako na nevojenské ohrozenia, tak aj na potrebu nasadenia mnohonárodného zoskupenia na obranu územnej celistvosti jedného zo spojencov.

Slovenskí, českí, poľskí, maďarskí, nemeckí a americkí vojaci cvičia v dynamicky meniacom sa prostredí konfliktu podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy tak, aby boli pripravení účinne brániť suverenitu Slovenskej republiky, ale tiež prispieť do operácie v rámci kolektívnej obrany Severoatlantickej aliancie.

Na cvičení Slovak Shield 2016 sa v Centre Výcviku Lešť, Akadémii ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, Trenčíne a Bratislave zúčastňuje takmer 1400 vojakov Ozbrojených síl a 480 zahraničných.



Autor: PAO , Foto: archív - Dátum: 05.10.2016
Čítanosť: 4825
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share