Preskocit navigáciu

Vrcholí výcvik strelcov-operátorov BVP-1


Vrcholí výcvik strelcov-operátorov BVP-1

V dňoch 7. až 11. novembra 2016 vykonávajú strelci-operátori (SO) bojových vozidiel BVP-1 z celých pozemných síl OS SR streľby vo výcvikovom priestore Kamenica nad Cirochou. Zamestnanie poskytuje výcvikovú príležitosť k splneniu úloh streleckej prípravy útvarov a jednotiek a k zvýšeniu odbornej pripravenosti inštruktorov výcviku, ktorí zabezpečujú riadenie kurzov SO BVP-1 v prápore výcviku. 

Cvičenie strelieb je zamerané na použitie protitankových riadených striel 9M14M „Maljutka“. „Ide o strely 1. generácie, ktorých navedenie na cieľ si vyžaduje vysokú úroveň pripravenosti obsluhy. Dosahujeme ju komplexnosťou prípravy SO počas výcvikového roka vykonávaním strelieb z lafetovaných zbraní bojových vozidiel a samotného navádzania riadených striel na trenažéri“, priblížil problematiku riadiaci zamestnania major Vincent Csery z michalovského mechanizovaného práporu. 

Kvôli náročnosti cvičenia, v ktorom sa strieľa ostrou muníciou zo všetkých lafetovaných zbraní bojového vozidla (guľomet, kanón, odpaľovacie zariadenie rakiet), absolvovali SO sériu testov s cieľom potvrdiť ich teoretickú a praktickú pripravenosť. Terčová situácia sa približuje reálnym bojovým podmienkam aj tým, že strieľajúci ničia vraky skutočných pancierových vozidiel rozmiestnené v cieľovej ploche.


Vrcholí výcvik strelcov-operátorov BVP-1Vrcholí výcvik strelcov-operátorov BVP-1Vrcholí výcvik strelcov-operátorov BVP-1Vrcholí výcvik strelcov-operátorov BVP-1

Autor: kpt. Ing. Michal VAJDA , Foto: autor - Dátum: 08.11.2016
Čítanosť: 2597
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share