Preskocit navigáciu

Slávnostný nástup pri príležitosti 66. výročia vzniku útvaru a Deň otvorených dverí u Opravárenského práporu v Martine


Slávnostný nástup pri príležitosti 66. výročia vzniku útvaru a Deň otvorených dverí u Opravárenského práporu v Martine

Dňa 15. novembra 2016 si príslušníci Opravárenského práporu (oppr) slávnostným nástupom pripomenuli už svoje 66. výročie vzniku útvaru, keď dňa 15. novembra 1950 vznikli „Divízne pojazdné tankové opravovne“ ako súčasť tankovej divízie, ktorá niesla historický názov „Kyjevsko – Dukelsko – Ostravský zväzok“.

Po nastúpení vojsk a príchode hostí na tribúnu, prepochodoval veliteľ Opravárenského práporu podplukovník Vladimír Kotrus pred nastúpenými jednotkami. Po pozdrave nasledovala štátna hymna a po nej pripomenutie si historických míľnikov vzniku útvaru z úst veliteľa oppr. O slovo požiadal náčelník Štábu pre podporu operácií GŠ OS SR brigádny generál Ľubomír Gacko, ktorý poďakoval príslušníkom oppr za ich dlhoročnú prácu a výborné plnenie úloh a zaželal im všetko najlepšie do ďalšieho obdobia. Náčelník štábu oppr major Vladimír Palko prečítal Rozkaz náčelníka Generálneho štábu OS SR o udelení Pamätného kríža NGŠ OS SR III. stupňa pre kolektív osôb Opravárenského práporu, ktorý z rúk brigádneho generála Ľubomíra Gacka prevzal veliteľ oppr. Nasledoval príhovor veliteľa Brigády bojového zabezpečenia plukovníka Jozefa Ševčíka, ktorý taktiež vo svojom príhovore poďakoval príslušníkom oppr za vzorné plnenie úloh a v závere vyjadril presvedčenie, že Opravárenský prápor bude plniť svoje úlohy aj naďalej v prospech celých Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Slávnostného nástupu sa zúčastnil aj zástupca veliteľa PS OS SR pre podporu brigádny generál Juraj Krištofovič, predseda Klubu Zväzu vojakov SR Martin–Podháj podplukovník v. v. Josef Surman a zástupcovia útvarov z posádky Martin. Slávnostný nástup bol ukončený slávnostným pochodom, odnesením štátnej vlajky SR a recepciou pre pozvaných hostí.

Súčasťou slávnostného dňa u „opravárov“ bol aj „Deň otvorených dverí“ (DOD) spojený so statickými aj dynamickými ukážkami vybraných druhov pozemnej výzbroje a techniky, ktorou disponuje oppr, ako aj ďalšie útvary z posádky Martin. Svoje miesto počas DOD si u oppr našli aj príslušníci Regrutačnej skupiny OS SR z Trenčína. V dopoludňajších hodinách sa DOD zúčastnili žiaci základných a stredných škôl, ktoré prijali pozvanie a v popoludňajších hodinách aj rodinní príslušníci profesionálnych vojakov oppr.


oppr nástupoppr nástupoppr nástupoppr nástupoppr nastup2oppr nastup2oppr nastup2

Autor: mjr. Palko , Foto: mjr. Palko - Dátum: 15.11.2016
Čítanosť: 3821
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share