Preskocit navigáciu

V Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokov


V Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokov

V piatok, 18. novembra 2016, deň pred krvavou tokajíckou nedeľou z 19. novembra 1944, vzdali hold a pietu obetiam desivej ľudskej tragédie za posádku Prešov zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády plukovník Ján Parimucha, veliteľ vrtuľníkového krídla Prešov plukovník Róbert Tóth ako aj veliteľ vzdušných síl Ozbrojených síl SR generálmajor Miroslav Korba zo Zvolena.

Nemecké jednotky vtedy, v ten osudný deň, nemilosrdne postrieľali mužov z obce. „Pomsta Nemcov za pomoc partizánom sa tu prejavila vo vyvraždení 32 mužov, otcov, bratov a súrodencov, vo vydrancovaní obce, vyhnaní ľudí z obydlí a následným vypálením obce 20. novembra 1944. Po tragédii zostalo 22 vdov, 74 sirôt a jedno veľké spálenisko" odznelo v príhovore plukovníka vo výslužbe Jozefa Čorbu, zástupcu zo Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Smutnej spomienky na nezmyselnú vojnu hrôzy a utrpenia pri pamätníku obetiam „Návrat do vypálenej obce“ a kamennom obelisku na cintoríne v obci Tokajík, sa taktiež zúčastnili priami účastníci protifašistického odboja, predstavitelia štátnej správy a samosprávy regiónu, obyvatelia obce, predstavitelia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu vojenských výsadkárov, žiaci 4. ročníka Základnej školy Mlynská zo Stropkova, žiaci 9. ročníka III. Základnej školy zo Stropkova, zahraničné delegácie vojnových veteránov z Ruska a Ukrajiny a mnoho ďalších zástupcov organizácií a záujmových združení.

„Stretnutie na tomto mieste bude vždy smutnou udalosťou, ktorá nás vracia bez ohľadu na plynulý čas na miesta tragédie našich bývalých spoluobčanov, blízkych i príbuzných. Som rada, že ste aj tento rok prišli vzdať úctu k pamätníku obetí fašizmu v našej obci, lebo žiaľ patríme medzi tých, ktorí sa tohto smútku už nikdy nezbavia. Nech žije večná pamiatka na tých, ktorí na ceste k vytúženej slobode museli položiť svoje životy" zdôraznila starostka obce p. Jana Medvecová.

Na 72. výročí hrôzy, ktorá sa zapísala medzi najsmutnejšie udalosti v novodobých dejinách Tokajíka sa aj tento rok podieľali vojaci zo štruktúry 2. mechanizovanej brigády (prISTAR Prešov, Rota podpory velenia Prešov, 22. mechanizovaný prápor Michalovce) dôsledným zabezpečením celého priebehu pietneho aktu, ako aj statickými ukážkami zbraní a techniky pre zúčastnených.


V Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokovV Tokajíku sme spomínali na krvavú nedeľu spred 72 rokov

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - Dátum: 23.11.2016
Čítanosť: 3288
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share