Preskocit navigáciu

AN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletel


AN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletel

19. januára 2017 si do maďarskej obce Hejce prišli už po desiatykrát uctiť príslušníci slovenských i maďarských ozbrojených síl, ako aj príbuzní obetí, či miestni obyvatelia pamiatku štyridsiatich dvoch obetí leteckej tragédie spred jedenástich rokov, kedy sa na vrchu Borsó neďaleko od obce zrútil vojenský špeciál AN-24 so slovenskou posádkou.

V obci Hejce, pri pamätníku bronzovej sochy padajúcej postavy obkolesenej 6-metrovými stromami sa spomienkového stretnutia zúčastnil aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády (2. mb), brigádny generál Martin Stoklasa. V osudný devätnásty január 2006, tragicky zahynulo na vrchu Borsó spolu trinásť profesionálnych vojakov zo štruktúry 2. mb, ktorých úmrtie si mechanizovaná brigáda pripomína na tomto mieste každoročne aj pochodom úcty na vrch Borsó ako aj v priebehu celého roka.

Súčasťou pietnej spomienky bola i zádušná sv. omša v miestnom kostole sv. Štefana Kráľa. Aktívnu účasť pri slávení sv. omše opätovne prejavili vojaci z 2. mb doprovodom na orgán a čítaním prosieb. Mechanizovaná brigáda aj tento rok vystavila pre zúčastnených pietnej spomienky vyhrievaný stan, ktorého súčasťou bolo taktiež podávanie teplých nápojov, ktorých ponuku pred krutým mrazom v deň výročia málo kto odmietol.

Devätnásty január 2006 ostane navždy v našich srdciach, ako spomienka na obete pádu slovenského vojenského špeciálu AN-24. I devätnásteho januára 2017 vyjadrená spolupatričnosť a smútok zúčastnených dokázala, že táto spomienka je aj napriek jedenástim rokom, ktoré uplynuli od tragédie, stále živá.


AN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletelAN-24 pred jedenástimi rokmi nedoletel

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - Dátum: 25.01.2017
Čítanosť: 2682
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share