Preskocit navigáciu

Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj


Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj

V priestoroch Centra výcviku Lešť sa od konca januára uskutočňuje kurz ochrany konvojov. Je určený pre príslušníkov dopravnej roty hlohovského práporu logistiky, ale aj pre ďalšie súčasti trenčianskej brigády bojového zabezpečenia. Teda pre martinský opravárenský prápor, prápor logistiky Topoľčany a prápor CSS z Prešova.
Veliteľ dopravnej roty hlohovského práporu kapitán Andrej Hazák pripomína, že tohtoročný kurz, ktorý trvá tri týždne nadväzuje na minuloročný. „Jeho hlavnou úlohou je získať, udržať a rozvinúť spôsobilosti pri ochrane logistických konvojov. Aby sa vojaci oboznámili s problematikou ochrany konvojov pri rôznych incidentoch a situáciách, s ktorými sa môžu pri plnení úloh stretnúť. S najnovšími poznatkami v tejto oblasti nás oboznamuje skúsený inštruktor Vojenskej polície rotmajster Peter Toscano,“ hovorí kapitán Hazák.
Logisti plnia úlohy na Lešti v zimných podmienkach. Musia si zvyknúť na nízke teploty, sneh, ale aj na mrznúci dážď. Napriek tomu je veliteľ dopravnej roty s ich prístupom k výcviku veľmi spokojný. Vojaci počas neho používajú modernú techniku, ktorú majú logistické útvary našich ozbrojených síl k dispozícii. Napríklad pancierové valníky sedmičkovej rady Tatra 815, ktoré boli do výzbroje zavedené pred rokom, ale aj úplne nové opancierované Tatry multilift, ktoré boli nedávno útvarom odovzdané v Nemšovej. Na Lešti prežívajú svoj krst v zimných podmienkach. Vodiči dostávajú v takýchto podmienkach v teréne poriadne zabrať. Kapitán Hazák je s nimi spokojný. Konštatuje, že vodiči jeho roty v minulom roku najazdili vyše 110 tisíc kilometrov pri zabezpečovaní prepravných úloh pre OS SR. Pochvaľuje si prácu svojho veliaceho poddôstojníka nadrotmajstra Martina Šika či staršieho vodiča slobodníka Mariána Hajžina. Užitočné skúsenosti v priebehu kurzu získava aj jeho zástupkyňa nadporučíčka Martina Pauková.
Inštruktor Vojenskej polície rotmajster Peter Toscano z Odboru výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej – Hronseku pozorne sledoval počínanie logistov pri presune konvoja z jednej základne do druhej. Počas neho narazili na miestnych obyvateľov, ktorí išli pred konvojom a ich vozidlo nabehlo na nástražný výbušný systém. Boli mŕtvi a ranení. Konvoj zastal, poskytol raneným prvú pomoc. Pritom však vojaci nesmeli zabúdať na vlastnú ochranu a bezpečnosť.
„V kurze postupujeme od plnenia jednoduchších úloh k tým náročnejším. Vojaci musia zvládnuť rôzne útoky na konvoj, pri ktorých sú príslušníci konvoja ranení. Aby vedeli včas a správne reagovať na vzniknutú situáciu. Zaťažkávacou skúškou bude pasca na konvoj. Bude to vyvrcholenie celej prípravy. Pri zvládnutí tejto úlohy musia frekventanti kurzu uplatniť všetko to, čo sa v ňom počas troch týždňov naučili,“ približuje skúsený vojenský policajt problematiku kurzu ochrany konvojov.


Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvojLogisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 2Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 3Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 4Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 5Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 6Logisti sa na Lešti učia, ako ochrániť konvoj 7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK, , Foto: autor - Dátum: 02.02.2017
Čítanosť: 8746
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share