Preskocit navigáciu

Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy


Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy

V priestoroch Posádkového cvičiska Sučany v týchto dňoch prebieha zamestnanie, určené pre vodičov bojovej pásovej techniky martinského mechanizovaného práporu.
Riadiaci zamestnania: Vedenie vozidla v zložitých terénnych podmienkach, ktorým je zástupca veliteľa práporu major Vladimír Moško zdôrazňuje, že jedným z jeho cieľov je zdokonaliť návyky vodičov v jazde v zložitých terénnych podmienkach počas dňa i noci.
„V zimných podmienkach preverujeme vodičov preto, aby sme udržali úroveň ich bojovej pripravenosti, lebo sme v udržiavacom výcviku 11. práporovej skupiny. Zároveň ich chceme preveriť, či sú schopní plniť úlohy v sťažených klimatických a zložitých terénnych podmienkach. Lebo na dráhe je množstvo snehu, ktorý je rozmočený poslednými dažďami. Práve takéto podmienky dokonale preveria majstrovstvo každého vodiča, „ konštatuje major Moško.
Práve množstvo rozmočeného snehu na jednotlivých prekážkach dráhy, dlhej takmer štyri kilometre poriadne sťažoval prejazd cez ne. Či už to bol prejazd cez mostovku či úsekom zátarasov a obmedzených priechodov bez vybočenia. No hádam najväčší rešpekt zo strany vodičov vzbudzoval prejazd brodu. Vodič musel pred prekážkou zaradiť druhý prevodový stupeň a správne nasmerovať vozidlo do prekážky a prekonať ju bez zastavenia. Splnenie úlohy sťažovala pomerne hrubá vrstva ľadu. Postupne vozidlá ľad rozlámali a urobili z neho v brode doslova kašu. V súvislosti s tým major Moško pripomína, že vodičov pripravujú aj na splnenie úlohy Plavby a brody. Na zamestnaní v Sučanoch a pri jeho príprave boli zapojení aj študenti Dôstojníckeho kurzu absolventov civilných vysokých škôl, ktorí sú momentálne na stáži v martinskom mechanizovanom prápore. Získavajú potrebné skúsenosti pre výkon svoje budúcej funkcie veliteľa čaty.
Riadiaci zamestnania bol spokojný s prístupom všetkých cvičiacich. Najlepšie hodnotenie dosiahli vodiči prvej a druhej mechanizovanej roty desiatnici Juraj Kotrády, Martin Priedhorský a Erik Heger. Pri riadení zamestnania majorovi Moškovi veľmi účinne pomáhal nadporučík Ivan Kostilník. V nasledujúcom dni úlohy cvičenia plnili aj vodiči tretej mechanizovanej roty, rôt bojovej podpory a bojového zabezpečenia.


Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhyMartinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhyMartinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhyMartinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhyMartinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 2Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 3Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 4Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 5Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 6Martinčania prekonávali nástrahy zimnej dráhy 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 07.02.2017
Čítanosť: 5099
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share