Preskocit navigáciu

Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch


Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch
V piatok 19. júna 2009 sa na námestí M. R. Štefánika v Topoľčanoch v plnej paráde predstavili príslušníci jednotiek ISAF, ktorí ukončili svoje pôsobenie v Afganistane.
 
Za prítomnosti ministra obrany Jaroslava Bašku, náčelníka generálneho štábu generála Ľubomíra Bulíka a ďalších významných hostí ozbrojených síl SR a miestnej samosprávy bolo 121 príslušníkov ocenených „pamätnou medailou za účasť vo vojenskej operácii“.
 
Tento slávnostný nástup bol významnou udalosťou nielen pre vojakov, ale i pre obyvateľov Topoľčian, pretože v histórii mesta sa takáto udalosť konala po prvý krát.
 
Primátor mesta Peter Baláž prijal ministra obrany Jaroslava Bašku ako čestného hosťa mesta Topoľčany v obradnej miestnosti, kde je o tejto udalosti urobený zápis do pamätnej knihy.
 
Hlavnou úlohou multifunkčnej ženijnej roty, pod velením kapitána Miroslava Kovačika, boli odmínovacie práce v priestore nasadenia, eliminácia nevybuchnutej munície, rekonštrukcia vzletových a pristávacích dráh, opravy a budovanie ostatných letiskových plôch, úpravy terénu a ničenie určených objektov v priestore základne Kandahár. V čase od 2. decembra 2008 do 3. júna 2009 ručne odmínovali 124 334 m2 a mechanicky 80 000 m2. Našli a zničili 144 ks mín.
 
Strážna jednotka, pod velením nadporučíka Mareka Hušeka, sa denne podieľala na ochrane viac ako 12 000 vojakov a zamestnancov na základni Kandahár, kde denne prichádzalo do 300 nákladných áut a kamiónov a do 1300 uchádzačov o prácu z lokálneho obyvateľstva. Z dôvodu vylúčenia akejkoľvek hrozby príslušníci strážnej jednotky mali za povinnosť prekontrolovať každý kus techniky, vrátane osôb prichádzajúcich na základňu.
 
 

Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.Privítanie príslušníkov ISAF v Topoľčanoch.

Autor: OS SR npor. Gabriela Škvareninová , Foto: OS SR npor. Mário Pažický - Dátum: 19.06.2009
Čítanosť: 11357
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share