Preskocit navigáciu

Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku


Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku

V priestoroch posádkového cvičiska levického mechanizovaného práporu v týchto dňoch vrcholí príprava slovenského príspevku v rámci krajín Vyšehradskej štvorky, ktoré v tomto roku vysielajú do Pobaltia na rotačnej báze výcvikové jednotky. Vojaci z Českej republiky pôsobia prvé tri mesiace v Litve. Nasledovať ich budú po ďalšie tri mesiace slovenskí vojaci v Lotyšsku v rámci účelového zoskupenia Štefánik 2017. Budú pôsobiť v rámci takzvaného assurance measures, teda aktivity na ubezpečenie spojencov. Tak isto ako ich maďarskí kolegovia v treťom štvrťroku a poľskí vo štvrtom.

Jadro zoskupenia tvoria príslušníci levického práporu, väčšinou z prvej mechanizovanej roty, doplnení ďalšími vojakmi hlavne z topoľčianskej mechanizovanej brigády. Veliteľom účelového zoskupenia Štefánik je zástupca veliteľa martinského mechanizovaného práporu major Vladimír Moško, veliteľom roty kapitán Gabriel Molnár, ktorý je organickým veliteľom prvej mechanizovanej roty levického práporu. „V januári sme sa zamerali na výcvik jednotlivcov v posádke, časť vojakov bola vyslaná na kurzy. Vo februári sme využili možnosti simulačného centra Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši, ktoré nám veľmi pomohlo pri zladení činnosti jednotlivých obslúh bojových vozidiel. Následne sme pokračovali v intenzívnej príprave v našom posádkovom cvičisku, predovšetkým v taktickej príprave. Zamerali sme sa na útok a obranu mechanizovanej čaty. Podarilo sa nám zladiť osádky aj pri plnení úloh v topografickej, spojovacej, zdravotnej, ženijnej príprave. Momentálne prebieha finálna časť prípravy kontingentu. Využívame pri ňom aj simulačný systém MILES 2000, ktorý zatraktívnil a zreálnil výcvik jednotiek v manévrovom spôsobe boja. Najmä vďaka streleckým a zásahovým simulátorom, ktoré sú umiestnené na telách vojakov,“ objasňuje kapitán Molnár.

Veľmi si pochvaľuje prácu svojho zástupcu nadporučíka Jozefa Bačka, veliaceho poddôstojníka levického práporu nadrotmajstra Zoltána Vargu, ktorý bude v Lotyšsku pôsobiť ako veliaci poddôstojník roty, veliteľov družstiev rotných Jozefa Vavreka a Stanislava Spišiaka, strelca operátora BVP-2 desiatnika Mariána Kučeru, vodiča špeciálneho vozidla slobodníka Martina Hukela či výkonného poddôstojníka roty rotmajstra Štefana Brzu.

Súčasťou účelovej skupiny Štefánik (bude mať 152 členov, z toho 6 žien) sú aj príslušníci čaty opráv a prepravy z martinského opravárenského práporu a hlohovského práporu logistiky. Major Moško je spokojný s tým, ako v poslednom období v rámci sústredeného výcviku v taktickej príprave pokračuje zladenie družstiev, čiat a celej mechanizovanej roty v jeden funkčný celok. „Verím, že všetky úlohy v rámci nášho trojmesačného pôsobenia v Lotyšsku splníme a budeme šíriť dobré meno slovenských ozbrojených síl a celého Slovenska,“ zdôrazňuje major Vladimír Moško. Obdobne sa vyjadril aj veliteľ levického mechanizovaného práporu podplukovník Nikola Vicena, podľa ktorého úspešné splnenie úloh v Lotyšsku bude znamenať veľa pre šírenie dobrého mena útvaru.


Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v LotyšskuSlovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v LotyšskuSlovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v LotyšskuSlovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v LotyšskuSlovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 2Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 2Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 2Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 2Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 3Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 3Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 3Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 3Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 4Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 4Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 4Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 4Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 5Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 5Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 5Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 5Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 6Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 6Slovenskí vojaci finišujú v príprave na plnenie úloh v Lotyšsku 6

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 09.03.2017
Čítanosť: 8825
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share