Preskocit navigáciu

Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne


Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne

Na nádvorí trenčianskych kasární SNP sa 24. marca uskutočnilo za prítomnosti náčelníka GŠ OS SR generála Milana Maxima, jeho zástupcu generálporučíka Pavla Macka, Ordinára OS a OZ SR Mons. Františka Rábeka, predstaviteľov vojenského diplomatického zboru akreditovaného na Slovensku, primátora Trenčína Richarda Rybníčka a ďalších hostí slávnostné odovzdanie velenia pozemných síl OS SR.
Generál Maxim ocenil prácu, ktorú doterajší veliteľ pozemných síl generálmajor Ondřej Novosad od septembra 2012 vykonal v tejto pozícii a zaželal na novom pôsobisku, keď bude od 1. apríla vojenským predstaviteľom pri Vojenskom výbore NATO v Belgicku veľa úspechov. Generál Novosad, ktorý má okrem iného aj bohaté medzinárodné skúsenosti ako zástupca veliteľa slovenského ženijného práporu v misii OSN UNTAES vo Východnom Slavónsku, veliteľ slovenského kontingentu v operácii KFOR v Kosove i veliteľ slovenského kontingentu Iracká sloboda v Iraku zaželal svojmu nástupcovi, ktorým sa stal doterajší zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR – NŠ generálmajor Jindřich Joch veľa zdaru pri ďalšom napredovaní pozemných síl. Vyjadril želanie, že za jeho velenia sa konečne začne aj s tak potrebným prezbrojením útvarov a jednotiek na novú techniku, ktoré doposiaľ viazlo. „Mám pred sebou novú veľkú výzvu, pretože sa stanem reprezentantom OS SR a budem rokovať vo Vojenskom výbore Severoatlantickej aliancie a Európskej únie v mene náčelníka Generálneho štábu,“ predznamenal generál Novosad svoje ďalšie pôsobenie a následne symbolicky odovzdal velenie do rúk generálmajora Jocha odovzdaním štátnej zástavy SR.
Generál Joch má bohaté skúsenosti z pôsobenia v pozemných silách (dlhé roky velil v tankových jednotkách a útvaroch) i na Generálnom štábe OS SR. Vyjadril svoje želanie pokračovať v nastúpenom trende a naďalej skvalitňovať úroveň pripravenosti jednotlivých zložiek pozemných síl. „ Začínal som ako veliteľ čaty, vykonával som funkciu náčelníka štábu Veliteľstva Pozemných síl, takže pozemné sily poznám veľmi dobre. Prešiel som rôznymi funkciami na Generálnom štábe OS SR a verím, že teoretické a praktické skúsenosti dokážem využiť v tejto náročnej funkcii,“ konštatuje nový veliteľ pozemných síl.
Generál Maxim zdôraznil význam funkcie veliteľa pozemných síl, ktoré predstavujú najpočetnejšiu zložku celých OS SR. Pripomenul, že práve pozemné sily čakajú v nadchádzajúcom období mnohé zodpovedné úlohy v rámci domáceho krízového manažmentu i v plnení úloh v zahraničí, v rámci našich spojeneckých záväzkov v rámci NATO.
Na slávnostnom odovzdaní velenia pozemných síl v Trenčíne sa zúčastnili zástupcovia všetkých útvarov a zariadení PS OS SR, ktoré sú rozmiestnené po celom území Slovenska. Nechýbali ani bývalí velitelia pozemných síl, členovia Klubu generálov SR a ďalší hostia.


Odovzdanie velenia pozemným silám v TrenčíneOdovzdanie velenia pozemným silám v TrenčíneOdovzdanie velenia pozemným silám v TrenčíneOdovzdanie velenia pozemným silám v TrenčíneOdovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 2Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 2Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 2Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 2Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 3Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 3Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 3Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 3Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 4Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 4Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 4Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 4Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 5Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 5Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 5Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 5Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 6Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 6Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 6Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 6Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 7Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 7Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 7Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 7Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 8Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 8Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 8Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 8Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 9Odovzdanie velenia pozemným silám v Trenčíne 9

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 24.03.2017
Čítanosť: 11574
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share