Preskocit navigáciu

Deti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigády


Deti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigády

Vrtuľníkové krídlo Prešov v spolupráci s Prešovskou mechanizovanou brigádou a ďalšími súčasťami posádky Prešov (prápor CSS, Vojenská polícia, Regrutačná skupina) ako i Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru Prešov, zorganizovali dňa 9. júna 2017 „Posádkový deň detí“ pri príležitosti sviatku všetkých detí, ktorý sa slávi na celom svete každoročne 1. júna. Už po dvadsiaty tretí krát sa oslava sviatku detí so zložkami prešovských ozbrojených síl a zborov konala tradične v priestoroch prešovského Vrtuľníkového krídla, ktorú aj tento rok symbolicky otvoril veliteľ 2. mechanizovanej brigády a zároveň veliteľ posádky Prešov brigádny generál Martin Stoklasa a veliteľ Vrtuľníkového krídla Prešov plukovník Róbert Tóth.

Nielen tým najmenším, ktorým bol tento deň venovaný, ale aj ostatným z radu širokej verejnosti bola ponúknutá statická ukážka ručných zbraní, ako samopalu vz. 58, pištole vz. 82, guľometu, ostreľovacej pušky, novozavedenej pištole CZ P-09 a novozavedenej pušky CZ 805 BREN A1 a G1, ktorá zaujala nielen chlapcov a dievčatá, ale i dospelých. No ani statická ukážka pásovej techniky ako tanku T-72, bojového vozidla pechoty (BVP-1), či ťažkej kolesovej techniky od delostrelcov z Michaloviec – 155 mm Samohybná kanónová húfnica vz. 2000 Zuzana a rôzne typy leteckej techniky neostali v úzadí. Záujemcovia si mohli prezentovanú výzbroj vyskúšať a tí odvážnejší posedieť krátku chvíľu v technike. Deti si mali možnosť taktiež vyskúšať maľovanie na tvár maskovacími farbami, vojenské prilby, či vystrojiť sa do nosného modulárneho systému. Veľký úspech zožal vzdušný výsadok príslušníkov práporu ISTAR, ukážka príslušníkov práporu ISTAR v boji zblízka ako i kynologická služba Vrtuľníkového krídla, ktorá v spolupráci so služobným psom predviedla zadržanie páchateľa, či penová šou, kde sa mohli deti v tejto súčasnej náhrade snehu zabaviť do sýtosti, ako i ukážka vyslobodzovania osoby z havarovaného vozidla a následného zásahu pri hasení vozidla a mnoho ďalšieho.

Oslava sviatku všetkých detí sa aj tento rok mimoriadne vydarila. Viac ako 4 000 návštevníkov odchádzalo domov bohatších o neopísateľné zážitky, čo u organizátorov vzbudzuje neopakovateľný pocit, že sláviť deň detí s profesiami ako vojak, hasič, či policajt má veľký význam a zmysel a znamená obzvlášť veľký prínos nielen pre deti, ale i pre samotné ľudstvo.

Medzinárodný deň detí oslavovali aj ostatné súčasti 2. mechanizovanej brigády – trebišovské prápory – 21. zmiešaný mechanizovaný prápor v súčinnosti s 23. motorizovaným práporom, michalovský Samohybný delostrelecký oddiel a 22. mechanizovaný prápor Michalovce. Aj tento rok s veľkou radosťou otvorili svoje brány priamo podriadené prápory 2. mechanizovanej brigády pre deti pri príležitosti ich sviatku a už teraz sa tešia na to, ako budú ich dvere pre záujemcov opätovne otvorené. Trebišovské, michalovské ako i prešovské kasárne privítajú najbližšie návštevníkov dňa 22. septembra 2017, pri príležitosti osláv 24. výročia vzniku Ozbrojených síl Slovenskej republiky, na ktoré už teraz všetkých srdečne pozývame.


Deti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigádyDeti oslávili svoj sviatok aj so súčasťami 2. mechanizovanej brigády

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: slob. Vladimír SCIRANKA - Dátum: 13.06.2017
Čítanosť: 2739
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share