Preskocit navigáciu

Ukončenie činnosti tankového práporu v Trebišove


Ukončenie činnosti tankového práporu v Trebišove V tomto roku ozbrojené sily pristúpili k zásadným organizačným zmenám, ktorých cieľom je aj zoptimalizovanie štruktúr na taktickej úrovni a tým sa postupne priblížiť k Modelu 2020. Jedným z organizačných zmien bolo aj ukončenie činnosti tankového práporu v Trebišove k 1. júlu 2009. Pri tejto príležitosti sa dňa 29. júna 2009 v Trebišove, konal slávnostný nástup ktorého sa zúčastnil veliteľ pozemných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálmajor Jaroslav Vývlek, veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Ondrěj Novosad, profesionálni vojaci a zamestnanci.
Od 1. júla 2009 časť tankového práporu v zmysle schválených platných predpisov pôsobí pod 21. mechanizovaným práporom, ktorý sa od 1. júla 2009 premenoval na 21. zmiešaný mechanizovaný prápor Trebišov.
História tankového práporu sa písala niekoľko desaťročí, ktorej počiatky siahajú do 40-tych rokov minulého storočia, kedy patril pod 14. peší pluk. Spoločenské zmeny vtedajšieho režimu vplývali aj na zmeny v armáde i u samotného pluku. Nová kapitola sa začala písať vznikom Slovenskej republiky a z rámcového útvaru sa vtedy stal najsilnejší útvar na Slovensku. V októbri roku 2000 vznikol tankový prápor Trebišov, ktorý bol v tej dobe podriadený 1.mechanizovanej brigáde neskôr bol tankový prápor podriadený 2. mechanizovanej brigáde.

Ukončenie činnosti tankového práporu v TrebišoveUkončenie činnosti tankového práporu v TrebišoveUkončenie činnosti tankového práporu v TrebišoveUkončenie činnosti tankového práporu v TrebišoveUkončenie činnosti tankového práporu v TrebišoveUkončenie činnosti tankového práporu v TrebišoveUkončenie činnosti tankového práporu v Trebišove

Autor: VePS kpt. Lenka Bušová , Foto: 2.mb npor. Juraj Dobrovič - Dátum: 29.06.2009
Čítanosť: 16501
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share