Preskocit navigáciu

Pozemné sily majú novú štruktúru


Pozemné sily majú novú štruktúru Pozemné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci reorganizačných zmien od 1. júla 2009 zmenili svoju štruktúru. Cieľom reorganizačných zmien je vytvoriť profesionálne a ekonomicky dostupné ozbrojené sily, vytvoriť podmienky na funkčnosť celého systému, ktorý bude vyvažovať pomer medzi úlohami, zdrojmi a štruktúrami.

Kľúčovou zmenou na Veliteľstve pozemných síl je pretransformovanie jednotlivých odborov zo súčasných 8 na 3. Veliteľstvu pozemných síl bude i naďalej veliť generálmajor Jaroslav Vývlek a jeho zástupcom zostáva brigádny generál Pavel Macko.
Samotné veliteľstvo bude pozostávať z troch odborov - Odbor pre operácie (náčelník plukovník gšt. Daniel Zmeko, Odbor pre podporu operácii (náčelník plukovník Ing. Jaroslav Bielený a odbor rozvoja spôsobilostí ( náčelník plukovník gšt. Ing. Ľubomír Miškolci).

Od 1.júla 2009  do priamej podriadenosti Veliteľstva pozemných síl prešiel raketometný oddiel, ktorý bol doposiaľ začlenený v štruktúre 1.mechanizovanej brigády. Ďalšou výraznou zmenou na taktickom stupni bolo zrušenie tankového práporu 2.mechanizovanej brigády resp. začlenenie jednej tankovej roty do štruktúry 21. zmiešaného mechanizovaného práporu.

Po vykonaných reorganizačných zmenách v rámci pozemných síl pôsobí viac ako 6 tisíc profesionálnych vojakov a približne 250 občianskych zamestnancov.

Pozemné sily majú novú štruktúruPozemné sily majú novú štruktúruPozemné sily majú novú štruktúru

Autor: VePS kpt. Lenka Bušová , Foto: VePS rtm. Róbert Hložka - Dátum: 01.07.2009
Čítanosť: 15640
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share