Preskocit navigáciu

9. ročník streleckej súťaže o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády a Novinárska strela 2017 pozná svojich víťazov


 9. ročník streleckej súťaže o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády a Novinárska strela 2017 pozná svojich víťazov
Aktivita veliteľa 2. mechanizovanej brigády pod názvom „Strelecká súťaž o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády a Novinárska strela“ píše svoju históriu už od roku 2008, kedy začal v priestoroch Posádkového cvičiska a strelnice Ruská Nová Ves jej 1. ročník. V nadväznosti na to, pokračovala predmetná aktivita každoročne, okrem zahájeného 8. ročníka v roku 2015, kedy sa víťazom stala hmla a v roku 2016, kedy sa 9. ročník z dôvodu nepriaznivého počasia ani len nezačal. 
Avšak „9. ročník streleckej súťaže o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády a Novinárska strela 2017“, ktorý sa konečne zrealizoval práve v stredu 21. júna 2017 sa zapíše do histórie 2. mechanizovanej brigády ako jeden z tých úspešných. Stanovený cieľ: vytvoriť priestor pre stretnutie príslušníkov Ozbrojených síl SR s predstaviteľmi štátnej správy, samosprávy prešovského kraja, členmi Slovenského syndikátu novinárov a ostatnými pozvanými sa opätovne počas tohto ročníka naplnil a to hlavne veľkou účasťou tých, ktorí prijali na túto vojensko-spoločenskú aktivitu pozvanie veliteľa 2. mechanizovanej brigády.  Celkom 12 súťažných trojčlenných družstiev (veliteľstvo 2. mechanizovanej brigády, spolu 5 priamo podriadených práporov a 1 jednotka 2. mechanizovanej brigády, prápor CSS, Regionálny úsek KIS východ, veliteľstvo Pozemných síl Ozbrojených síl SR, Okresné riaditeľstvo policajného zboru a Mestská polícia) súťažilo o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády v súťaži „Strelecká súťaž družstiev Ozbrojených síl a zborov“. Ďalších 9 súťažných trojčlenných družstiev, súťažilo o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády v kategórii „Streľba družstiev priateľov Ozbrojených síl SR“. Do tejto kategórie bol zaradení Zväz vojakov Slovenskej republiky klub Prešov, VER-MI, s. r. o., Mužská spevácka skupina Suché karki, Okresné riaditeľstvo krajského a okresného hasičského záchranného zboru, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Oblastný výbor Prešov, Klub vojenských výsadkárov, obec Ruská Nová Ves a Mestský úrad Prešov. Neposlednou kategóriou, ktorá bola určená pre novinárov / jednotlivca bola súťaž o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády v súťaži „Novinárska strela 2017“, v ktorej sa stretli celkom traja novinári.
Po úvodnom slove veliteľa brigády brigádneho generála Martina Stoklasu už nasledovala samotná strelecká súťaž, ktorá súčasne prebiehala na dvoch pracoviskách. Súťažiaci zaradení do kategórie družstiev Ozbrojených síl a zborov si svoje sily zmerali v hádzaní troch gumených granátov na tri terče a v streľbe so samopalu vz. 58 a pištole CZ P-09, pričom jednotné ciele a vzdialenosti boli stanovené riadiacim na úseku. Ostatné dve kategórie boli totožné. Tu plnili cvičiaci podmienky strelieb z novozavedenej pištole CZ P-09 na 25 m (v stoji bez opory) a útočnej pušky BREN 805 A1 na 50 m (v ľahu bez opory).     
Po viac ako trojhodinovom súťažnom zápolení nasledovalo oficiálne vyhlásenie výsledkov:
Kategória č. I.: Strelecká súťaž družstiev Ozbrojených síl a zborov (trojčlenné družstvo)
1. miesto + putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády – Okresného riaditeľovo Policajného zboru SR,
2. miesto – Rota podpory velenia 2. mechanizovanej brigády Prešov, 
3. miesto – Samohybný delostrelecký oddiel Michalovce.
Kategória č. II.: Streľba družstiev priateľov Ozbrojených síl SR
1. miesto + putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády – obec Ruská Nová Ves,
2. miesto – VER-MI, s. r. o., 
3. miesto – Slovenský zväz protifašistických bojovníkov Oblastný výbor Prešov.
Kategória č. III.: Novinárska strela 2017  
1. miesto + putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády – p. Kvetoslava Mudríková z redakcie TASR,
2. miesto – p. Miroslav Mudrák – seniorský člen Slovenského syndikátu novinárov, 
3. miesto – p. Milan Grejták – predseda Slovenského syndikátu novinárov.
Zvláštnou cenou tohto ročníka bola mačeta od konateľov spoločnosti VER-MI, s. r. o. a zatvárací nôž od veliteľa 2. mechanizovanej brigády brigádneho generála Stoklasu, ktoré získal najlepší strelec z kategórie č. I. des. Alexander Kovaľčuk.
Tento ročník bol organizovaný predovšetkým pri príležitosti 72. výročia 10. pešej divízie (10. máj 1945), počas ktorého bola prezentovaná história brigády od jej vzniku až po súčasnosť príslušníkom z práporu CSS Prešov rotným Milan Sekerákom.
Tohtoročná vojensko-spoločenská aktivita rovnako ako tie predchádzajúce, mala svoj zmysel a významnou mierou podporila budovanie vzťahov Ozbrojených síl SR so širšou verejnosťou. Okrem súťažiacich podujatie svojou prítomnosťou podporili – p. primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, p. riaditeľ Mestskej polície Prešov Ján Andrejko, p. starosta obce Kamenica nad Cirochu Alexander Bugyi a mnoho ďalších, ktorí neváhali skúsiť si vôbec streľbu s pištole CZ P-09 a útočnej pušky BREN 805 A1. Organizátori podujatia očakávajú v minimálne podobnom počte súťažiacich aj v budúcom ročníku súťaže o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády a Novinárskej strely.
O rok dovidenia!

9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže9. ročník streleckej súťaže

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: slob. Vladimír SCIRANKA - Dátum: 26.06.2017
Čítanosť: 2974
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share