Preskocit navigáciu

Spoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého Bundeswehru


Spoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého Bundeswehru

V priestoroch a v blízkom okolí Pamätníka 1. československého armádneho zboru (ďalej „ČSAZ“) na Dukle, v okolí Vyhliadkovej veže na Dukle a v areáli vyhliadkovej plošiny v katastri obce Nižný Komárnik sa uskutočnila dňa 22. júna 2017 spoločná pracovná brigáda príslušníkov 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov a príslušníkov 163. ženijného pluku špeciálneho určenia z nemeckého Bundeswehru.

Deň začal najskôr pietnym aktom kladenia vencov na Pamätníku 1. ČSAZ, počas ktorého vzdali obe zúčastnené strany spoločne úctu padlým príslušníkom 1. ČSAZ. Po pietnom akte sa k slovenských i nemeckým príslušníkom prihovoril Dr. Michal Bochin zo Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby so sídlom v Prešove, s ktorou spolupracujú Ozbrojené sily SR už viac ako desať rokov, spolu so zástupcom Vojenského historického ústavu – Múzejného oddelenia Vojenského historického múzea vo Svidníku Ivanom Cuperom. V príhovore odznel predovšetkým veľký zmysel spoločnej pomoci slovenských a nemeckých vojakov pri údržbe Pamätníka 1. ČSAZ a jeho blízkeho okolia, či význam realizácie ďalších prác spojených s údržbou ostatných objektov v správe Vojenského historického ústavu Bratislava.

Celkom 20 vojakov z trebišovského práporu a 11 príslušníkov z nemeckého Bundeshweru vykonali nemálo pomocných prác spojených s údržbou vojnového cintorína na Pamätníku 1. ČSAZ na Dukle, vyčistili časť lesného chodníka smerujúceho od Pamätníka 1. ČSAZ k Vyhliadkovej veži na Dukle, vykosili časť lúky v priestore pod Pamätníkom 1. ČSAZ na Dukle. Okrem toho vykonali ďalej pomocné práce rôzneho druhu v okolí Vyhliadkovej veže na Dukle a v neposlednom rade kompletne vykosili a vyčistili areál vyhliadkovej plošiny v katastri obce Nižný Komárnik. Maximálne slovensko-nemecké nasadenie sa nieslo celým dopoludním vo výbornej priateľskej atmosfére, a to aj vďaka pondelkovej návšteve nemeckých príslušníkov s príslušníkmi 21. zmiešaného mechanizovaného práporu v priestoroch posádkovej strelnice Poruba pod Vihortalom, kde nemeckí príslušníci absolvovali streľby z ručných zbraní. 

Po ukončení neľahkých prác nasledovala prehliadka Vyhliadkovej veže na Dukle, kde sa príslušníci nemeckého Bundeswehru a Ozbrojených síl Slovenskej republiky oboznámili s priebehom bojov Karpatsko-duklianskej operácie. Štvrtkové dopoludnie bolo ukončené pietnym aktom kladenia vencov na nemeckom vojnovom cintoríne v obci Hunkovce, kde je pochovaných viac ako 3 000 nemeckých vojakov, ktorí padli v kraji pod Duklou počas ťažkých bojov v rokoch 1944 – 1945.

Všetky zainteresované strany sa zhodli na potrebe podobných aktivít aj v nasledujúcom období a už teraz očakávajú ďalšiu spoluprácu, ktorá je tak nevyhnutná. 



Spoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého BundeswehruSpoločná pracovná brigáda príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a nemeckého Bundeswehru

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor a 21. zmpr - Dátum: 26.06.2017
Čítanosť: 2488
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share