Preskocit navigáciu

Tretia zastávka Legiovlaku


Tretia zastávka Legiovlaku
Ministerstvo obrany SR v spolupráci s Československou obcou legionárskou (ČSOL) a Nadačným fondom Legie 100, Železnicami Slovenskej republiky, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava, Klubom historickej techniky Zvolen, Slovenským technickým múzeom a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava dňa 11. augusta 2017 v Poprade úspešne prezentovalo unikátny historický vlak LEGIOVLAK.
 
 Príhovory na slávnostnom otvorení mali zástupca veliteľa pozemných síl OS SR brigádny generál Karol Navrátil ako hlavný predstaviteľ OS SR a primátor mesta Poprad Jozef Švagerko.
 
Historický LEGIOVLAK sa na spojom putovaní po Slovensku zastaví v deviatich mestách, Poprad bol tretím zastavením. Ďalšou zastávkou Legiovlaku na jeho ceste bude 15. augusta mesto Medzilaborce. Hlavnou myšlienkou projektu je navrátiť do povedomia verejnosti odkaz zakladateľov moderného štátu, ako aj prínos generála Milana Rastislava Štefánika k vzniku a budovaniu československých légií. Konkrétne v tomto regióne je potrebné pripomenúť aj Slovákov, ktorí do bojov v Rusku výrazne zasiahli v 7. československom streleckom pluku „Tatranskom“. Spomínaný 7. československý strelecký pluk „Tatranský“ vznikol už 25. júna 1917. Sformoval sa do konca decembra 1917 a bol zaradený do 2. čs. streleckej divízie. Po bitke pri Bachmači sa táto jednotka zúčastnila bojov pri Marjinsku, Novonikolajevsku, Irkutsku, Čeljabinsku, Tomsku a Krasnojarsku. Počas existencie čs. légií v Rusku ich radami prešlo približne 71 000 dobrovoľníkov, z toho približne 6000 Slovákov. Straty českých a slovenských legionárov Rusku predstavovali 3652 padlých a 739 nezvestných.
 
Čestná čata zo Základne nasaditeľných KIS z Ružomberka opätovne prispela k slávnostnému charakteru prezentácie odkazu legionárov. V Poprade sa vlak zdrží do 13. augusta, jeho nasledujúcou zastávkou budú od 15. augusta Medzilaborce.

Tretia zastávka LegiovlakuTretia zastávka LegiovlakuTretia zastávka LegiovlakuTretia zastávka Legiovlaku

Autor: kpt. Maroš OMASTA , Foto: slob. Milan MELIŠ - Dátum: 11.08.2017
Čítanosť: 2912
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share