Preskocit navigáciu

Vojenská prísaha počas Dňa otvorených dverí v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania


Vojenská prísaha počas Dňa otvorených dverí v Základni výcviku a mobilizačného doplňovania
Keďže je 22. september vyhlásený za Deň ozbrojených síl Slovenskej republiky, Základňa výcviku a mobilizačného doplňovania v tento deň zorganizovala Deň otvorených dverí, počas ktorého mali návštevníci možnosť zúčastniť sa aj na slávnostnej prísahe absolventov základného vojenského výcviku.
Zložením vojenskej prísahy a slávnostným vyradením ukončilo 22. septembra 2017 v  Základni výcviku a mobilizačného doplňovania Martin svoju prípravu na službu v Ozbrojených silách SR 211 nových profesionálnych vojakov.
Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR brigádny generál Karol Navrátil, veliteľ sídla prezidenta SR plukovník Norbert Kadek, štábny nadrotmajster Vladimír Beluš, veliaci poddôstojník Vzdušných síl OS SR štábny nadrotmajster Peter Kuka, prednosta okresného úradu v Martine Marcel Maťovčík, náčelník Mestskej polície v Martine Igor Húska a ďalší vážení hostia.
„Prísaha je záväzok, ktorý na seba dobrovoľne beriete a jej zložením verejne vyhlasujete odhodlanie slúžiť v Ozbrojených silách Slovenskej republiky a záujmom Vášho národa. Uvedomte si, že to nie sú formálne slová, ktoré tu pred nami všetkými vyslovíte. Je to otázka cti každého, každej z Vás, ktorí dnes túto prísahu zložíte ale i nás všetkých, ktorí sme už túto prísahu zložili dávnejšie. Je to garantovanie toho, že ste si vedomí zodpovednosti k Vašim druhom v zbrani, vašim veliteľom, vzájomnej podpore na spoločnej ceste k cieľu nehľadiac na to aká bude tá cesta ťažká,“ povedal vo svojom príhovore veliteľ Základne výcviku a mobilizačného doplňovania plukovník Ľubomír Podhorec.
Po vykonanom akte vojenskej prísahy sa novým profesionálom prihovorili zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR a následne hlavný poddôstojník OS SR.
Najlepším absolventom základného vojenského výcviku sa stal vojak 1. stupňa Matúš Golha, ktorému veliteľ Základne výcviku a mobilizačného doplňovania udelil najvyššie morálne ocenenie - „zápis do kroniky útvaru“.
Slávnostné vyradenie absolventov základného vojenského výcviku pokračovalo slávnostným pochodom a na záver čakateľom a kadetom požehnal starší kaplán Základne výcviku a mobilizačného doplňovania plukovník František Počurek.
Deň otvorených dverí bol vykonaný v spolupráci s Okresným úradom a mestom Martin, Okresným riaditeľstvom PZ a HaZZ Martin, Mestskou políciou Martin, Vojenskou políciou, Personálnym úradom OS SR, strediskom CIMIC a PSYOPS, Opravárenským práporom a 11. mechanizovaným práporom Martin.  
Na futbalovom ihrisku v areáli Základne výcviku boli pre návštevníkov pripravené ukážky ručných zbraní používaných v OS SR a ale aj zbraní, ktoré používajú príslušníci polície, ukážky vojenskej, policajnej a hasičskej techniky. Okrem statických ukážok výzbroje a techniky príslušníci ozbrojených síl a policajného zboru si pre divákov pripravili aj rôzne ukážky svojich schopností a zručností, ktoré využívajú pri svojom povolaní.
Na tomto podujatí sa zúčastnilo 276 študentov zo základných a stredných škôl v okrese Martin a na slávnostnú prísahu sa k nim pridali aj rodiny a blízky našich absolventov základného vojenského výcviku.

foto 1foto 1foto 1foto 1foto 1foto 1foto 1foto 1foto 1

Autor: por. Ing. Dominika GEREGAYOVÁ , Foto: rtn. Dagmar GÁSPÁROVÁ - Dátum: 26.09.2017
Čítanosť: 5313
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share