Preskocit navigáciu

Spomienková jazda


Spomienková jazda

Motocyklový klub „Despatch Riders Slovakia“, ktorý od roku 2009 združuje len príslušníkov ozbrojených síl a zborov Slovenskej republiky, zorganizoval v termíne od 22. do 23. septembra 2017 v spolupráci s „Internacional police assosiation Slovakia“, spomienkovú jazdu a výstup na miesto pádu slovenského vojenského špeciálu AN-24 na vrch Borsó v maďarskej obci Hejce. Myšlienkou tohto podujatia bolo pripomenúť si nielen túto tragickú udalosť novodobých dejín a vzdať hold jej obetiam, ale rovnako posilniť súdržnosť príslušníkov záchranných a bezpečnostných zložiek Slovenskej republiky.

Účastníkom druhého ročníka pietnej spomienkovej jazdy odovzdali nielen pozostalí spomienkové predmety k pietnym miestam, ale aj zástupca veliteľa 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov (ďalej len „21.zmpr“) major Martin Socha spolu so starším kaplánom 21.zmpr nadporučíkom Slavomírom Krajňákom veniec za trebišovskú posádku (21.zmpr a 23. motorizovaný prápor).

Napriek nepriaznivému počasiu sa celkom 11 účastníkov vybralo do obce Hejce v sprievode maďarských policajtov a realizovalo naplánovaný pietny akt pri pamätníku bronzovej sochy padajúcej postavy v obci Hejce a na mieste tragédie na vrchu Borsó. Už tradične bola na mieste tragédie vztýčená štátna vlajka Slovenskej republiky.

Silne emotívny zážitok bol sprevádzaný počas rozhovorov s maďarskými policajtmi, ktorí boli v deň nešťastia na mieste a opisovali obrovskú tragédiu, ktorá otriasla nielen Slovenskom.

Pokračovanie tohto podujatia v tomto roku nabralo medzinárodný charakter a utvrdilo zúčastnených o potrebe nielen spomenúť si na tragédiu ale hlavne na ľudí, ktorí pre službu vlasti položili svoje životy. Devätnásty január 2006 ostane navždy v našich srdciach, ako spomienka na obete pádu slovenského vojenského špeciálu AN-24.

Česť ich pamiatke.


Spomienková jazdaSpomienková jazda

Autor: slob. Anna LEŠOVÁ , Foto: autor - Dátum: 27.09.2017
Čítanosť: 2992
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share