Preskocit navigáciu

MEDZINÁRODNÉ CVIČENIE CZE/SVK BG EU COLLECTIVE SHIELD 2009 - AVÍZO


MEDZINÁRODNÉ CVIČENIE CZE/SVK BG EU COLLECTIVE SHIELD 2009 - AVÍZO

MEDZINÁRODNÉ CVIČENIE CZE/SVK BG EU „COLLECTIVE SHIELD 2009“

 V dňoch 25. marca až 2. apríla 2009 vykonajú jednotky deklarované do česko – slovenskej bojovej skupiny Európskej únie  (CZE/SVK Battle Group EU) spoločné cvičenie s názvom „COLLECTIVE SHIELD 2009“ na tému:
„CZE/SVK BG EU v operácii na stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenskú pomoc“.
Už od 16. marca prebieha vo VVP Lešť intenzívny výcvik deklarovaných jednotiek, ktorý je zároveň prípravou na toto rozhodujúce cvičenie.
VŠC s ČVV ( Veliteľsko–štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk )  „COLLECTIVE SHIELD 2009“ je záverečnou previerkou etapy nadnárodnej prípravy deklarovaných jednotiek CZE/SVK BG EU. V rámci VŠC s ČVV bude vo VVP Lešť vykonané TC (taktické cvičenie), ktorého cieľom je preukázať našu pripravenosť do CZE/SVK BG EU a tým deklarovať pripravenosť OSSR plniť záväzky SR voči našim partnerom a EU.
Očakáva sa od nás preukázanie deklarovaných spôsobilostí v medzinárodnom prostredí, kompatibilita a interoperabilita jednotiek OS SR s jednotkami AČR.
Riadiaci cvičenia je generálmajor Ing. Jiří HALAŠKA (zástupca náčelníka Generálneho štábu AČR - riaditeľ Spoločného operačného centra MO ČR), zástupca riadiaceho cvičenia generálmajor Ing. Milan MAXIM (veliteľ Pozemných síl SR). Veliteľ CZE/SVK BG EU je generálmajor Ing. Hynek BLAŠKO (veliteľ Spoločných síl AČR). V Českej republike sa cvičenia zúčastnia príslušníci veliteľstva bojovej skupiny brigádny generál Ing. Pavel MACKO, CSc. (zástupca veliteľa pozemných síl OS SR), plk. gšt. Ing. Daniel ZMEKO (zástupca veliteľa 2.mechanizovanej brigády).
Pomocník riadiaceho cvičenia - riadiaci cvičenia na území SR je pplk. Ing. Martin MICHALKO (náčelník štábu 2.mechanizovanej brigády ).

 



Autor: npor. Juraj Dobrovič - Dátum: 22.03.2009
Čítanosť: 19680
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share