Preskocit navigáciu

MEDZINÁRODNÉ CVIČENIE CZE/SVK BG EU COLLECTIVE SHIELD 2009 - priebeh


MEDZINÁRODNÉ CVIČENIE CZE/SVK BG EU COLLECTIVE SHIELD 2009 - priebeh

Dňa 25. marca 2009 o 10.00 hod. vo výcvikovom priestore vojenského objektu Lešť zahájil riadiaci cvičenia pplk. Ing. Martin Michalko taktické cvičenie slovenskej časti česko-slovenskej bojovej skupiny Európskej únie, ktoré je vykonávané v rámci VŠC s ČVV „COLLECTIVE SHIELD 2009“. Zahájenia sa zúčastnil aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády Prešov brigádny generál Ing. Ondřej Novosad, ktorý pri svojom príhovore zdôraznil všetkým zúčastneným dôležitosť tohto cvičenia nielen pre samotné deklarované jednotky, ale aj v kontexte medzinárodných záväzkov SR. Krátko potom, ako veliteľ 2.mb poprial cvičiacim pevné zdravie a veľa úspechov pri plnení úloh cvičenia, sa jednotky presunuli na rozkaz riadiaceho cvičenia priamo do priestorov predsunutej základne, kde v súčasnosti plnia úlohy v operácii na stabilizáciu, rekonštrukciu a vojenskú pomoc v rámci 3. fázy operácie.
Už pri presune do stanovených priestorov cvičiace jednotky zistili, že to nebudú mať ľahké, keďže narazili na nástražný výbušný systém. Po zaistení priestoru boli do riešenia situácie zapojení odborníci z čaty EOD. Cvičenie sa tak dostalo do plných obrátok hneď od začiatku. Do riešenia situácii, s ktorými sa vojaci stretávajú počas pôsobenia v mierových misiách a v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, sú zapájané všetky súčasti deklarovaných jednotiek slovenskej časti BG EU.
V rámci imitácie budú cvičiaci prichádzať často do styku s civilným obyvateľstvom, predstavovaným príslušníkmi skupiny značkovania a imitácie, ktoré doposiaľ požiadalo o pomoc pri budovaní utečeneckého tábora, dodávku potravín, vody a liekov. Konvoje sú však v neustálom ohrození, čo komplikuje pravidelný prísun týchto životne dôležitých potrieb, organizovaný zapojením všetkých súčastí operačnej zostavy.
Na riešenie vzniknutých situácií je potrebná rozvaha, odhodlanosť, plné nasadenie a je zrejmé, že to nechýba u žiadneho jednotlivca, zúčastňujúceho sa cvičenia.

 



Autor: npor. Juraj Dobrovič , Foto: npor. Juraj Dobrovič - Dátum: 27.03.2009
Čítanosť: 17969
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share