Preskocit navigáciu

Deň vojnových veteránov v posádke Prešov


Deň vojnových veteránov v posádke Prešov

Zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády plukovník Norbert Hrib, príslušníci 2. mechanizovanej brigády a ďalší funkcionári zo súčasti posádky Prešov si v sobotu 11. novembra 2017 na Mestskom cintoríne v Prešove uctili pamiatku všetkých vojnových veteránov.

Pietne spomienkové stretnutie sa uskutočnilo symbolicky v deň výročia ukončenia I. svetovej vojny a v deň, kedy si celý svet pripomínal Deň vojnových veteránov. 11. novembra 1918 o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria, ktorým sa skončila I. svetová vojna. Symbolickým odpálením 11. slávnostných sálv na počesť vojakov padlých v dovtedy najkrvavejšom ozbrojenom konflikte v dejinách ľudstva, začala v Prešove sobotňajšia spomienková slávnosť. Tichou spomienkou, položením kvetov vlčieho maku na hroby vojakov, zapálením sviec a spomienkovým liturgickým obradom prejavili zúčastnení úctu vojakom padlým vrátane vďaky za všetko, čo vykonali v prospech Ozbrojených síl a pre nás všetkých.

Spomienkového aktu venovanému veteránom a obetiam bojov ozbrojených konfliktov sa okrem profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR osobne zúčastnili: primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, prednosta prešovského okresného úradu Emil Chlapeček, členovia Klubu generálov SR, členovia Klubu zväzu vojakov z Prešova, členovia Zväzu protifašistických bojovníkov, členovia Klubu vojenských výsadkárov, členovia Združenia vojnových poškodencov a invalidov – mestská časť organizácia Prešov a členovia Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku.

Na prešovskom cintoríne je pochovaných viac ako 1 500 padlých vojakov rakúsko-uhorskej armády z obdobia I. svetovej vojny a vyše 1 400 padlých nemeckých vojakov z II. svetovej vojny.


Deň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke PrešovDeň vojnových veteránov v posádke Prešov

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - Dátum: 13.11.2017
Čítanosť: 2673
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share