Preskocit navigáciu

Seredskí potápači strieľali z vody


Seredskí potápači strieľali z vody

Záver výcvikového roka 2017 využili aj príslušníci potápačsko - prieskumných odborností seredského ženijného práporu. Riadiaci zamestnania, veliaci poddôstojník ženijno-prieskumnej čaty rotmajster Michal Ščepkom konštatuje, že kvalitu a úspešnosť výcviku spomínaných odborností sa rozhodli preveriť na kontrolných zamestnaniach. Aj v priestoroch posádkovej strelnice v Tomášikove.
Aj tak trochu netradičným spôsobom. Veď podľa našich informácií naposledy sa plnili strelecké úlohy v potápačských oblekoch a ochranných maskách po vychádzaní z vody na breh pred desiatimi rokmi. „ Aj takýmto spôsobom sme sa rozhodli preveriť kvalitu ich výcviku, ktorý absolvovali v počas celého roku. Potápačsko-prieskumné odbornosti si prešli vo výcviku všetky prostredia. Cvičili v bazéne, ďalej na otvorenej voľnej vode na jazere, v tečúcej rieke za zníženej viditeľnosti, v chlade a vlnách. V priestoroch posádkovej strelnice na útvare v Seredi sme mali streľby z pištole. Teraz streľby zo samopalu. Nacvičujeme pri nich témy, ktoré prieskumné jednotky môžu využiť pri plnení svojich úloh. Napríklad, keď plnia úlohu prieskumu ženijných opatrení v tyle nepriateľa. Musia sa pod vodou dostať z bodu A do bodu B. V nebezpečnom priestore sa dostať nepozorovane z vody, uskutočniť v tyle nepriateľa prieskum a zasa sa vrátiť do miesta, kde budú vyzdvihnutí vlastnými silami. Teraz nacvičujeme situáciu, keď došlo pri vynorení potápača k jeho prezradeniu, ku kontaktu s nepriateľom. Potápači-prieskumníci musia streľbu opätovať a nepriateľa zneškodniť, aby mohli ďalej pokračovať v plnení svojej úlohy alebo sa vrátiť bezpečne späť“ objasňuje riadiaci zamestnania.
Pri plnení tejto úlohy má potápač na sebe potápačský oblek a v ďalšej fáze aj uzavretý okruh, ktorý ho obmedzuje v jeho pohyblivosti i pri streľbe. Potápač má vždy pri plnení svojich úloh dvoch nepriateľov: počasie a celé vodné prostredie spojené s chladom a samotného nepriateľa. Aj napriek tomu, že potápač v chladnej vode vymrzol, musí kvalitne strieľať, aby odrazil a zneškodnil nepriateľa, ktorý na neho útočí.
Rotmajster Ščepko hovorí, že v priebehu roka mali príslušníci ženijno-prieskumnej čaty a príslušníci potápačských odborností veľa výcvikov, zameraných aj na streľbu. Podľa neho sú na tom strelecky veľmi dobre. Aj potápačskú časť ich prípravy sa podarilo posunúť kvalitatívne ďalej. Počas streľby z vody musia všetko, čo sa naučili zúročiť aj v týchto nepríjemných podmienkach. Napriek náročnosti sa na zamestnanie tešil aj zástupca veliteľa družstva čatár Rastislav Gronský a desiatnik Ján Hudák ženista – špecialista. „ Bolo zaujímavé, ako je praktický každý výcvik, ktorý organizuje rotmajster Ščepko. Vždy ho vie robiť zaujímavo. Vždy sa vďaka takýmto zamestnaniam posúvame ďalej vo svojej odbornosti. Najzložitejší bol výstup z vody a hneď streľba. Obe zasahujúce dvojice musia byť navzájom dobre zladené. V dvojici i spolu. Musia pri plnení streleckých úloh pozorovať priestor, aby sa navzájom podporili streľbou a neohrozili. Ešte sme v takýchto podmienkach nestrieľali. Je to pre nás novinka,“ konštatuje čatár Gronský. Slobodník Marek Búš dodáva, že streľba z vody a v maske nebola jednoduchá ako bežné streľby, ale rozhodne zaujímavá. „ Zistil som, že mieriť cez masku nie je až taký problém, keď má človek správny úchop zbrane,“ hovorí spokojný slobodník.
Riadiaci zamestnania rotmajster Ščepko sumarizuje výsledky zaujímavého netradičného zamestnania v Tomášikove: „ Podľa výsledkov strelieb vidím s uspokojením, že ich splnili všetci. Som rád, že som sa v nich nemýlil. Všetci na vlastnej skúsenosti zistili, že streľba v potápačskom obleku je oveľa náročnejšia, ako napríklad v klasických maskáčoch. Vyžaduje si viac podobných tréningov. Chceme v nich pokračovať aj v budúcnosti,“ hovorí rotmajster Ščepko. Potápačsko- prieskumné odbornosti v Tomášikove zavŕšili celý cyklus kontrolných zamestnaní, ktoré uskutočňovali v rôznych výcvikových lokalitách vo vlastnom prápore v Seredi i na okolí od 6. do 16. novembra.


Seredskí potápači strieľali z vodySeredskí potápači strieľali z vodySeredskí potápači strieľali z vodySeredskí potápači strieľali z vodySeredskí potápači strieľali z vody 2Seredskí potápači strieľali z vody 2Seredskí potápači strieľali z vody 2Seredskí potápači strieľali z vody 2Seredskí potápači strieľali z vody 3Seredskí potápači strieľali z vody 3Seredskí potápači strieľali z vody 3Seredskí potápači strieľali z vody 3Seredskí potápači strieľali z vody 4Seredskí potápači strieľali z vody 4Seredskí potápači strieľali z vody 4Seredskí potápači strieľali z vody 4Seredskí potápači strieľali z vody 5Seredskí potápači strieľali z vody 5Seredskí potápači strieľali z vody 5Seredskí potápači strieľali z vody 5Seredskí potápači strieľali z vody 6Seredskí potápači strieľali z vody 6Seredskí potápači strieľali z vody 6Seredskí potápači strieľali z vody 6Seredskí potápači strieľali z vody 7Seredskí potápači strieľali z vody 7Seredskí potápači strieľali z vody 7Seredskí potápači strieľali z vody 7

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 19.11.2017
Čítanosť: 4662
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share