Preskocit navigáciu

Príslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre


Príslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre V piatok 18. septembra 2009 sa v priestoroch práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave uskutočnil slávnostný ceremoniál s príslušníkmi OS SR odchádzajúcimi plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre.

Jednotku odchádzajúcu do mierovej operácie UNFICYP, pozostávajúcu z troch čiat, tvorí 88 profesionálnych vojakov OS SR, z toho 70 sú príslušníkmi práporu rchbo Rožňava. V rámci ceremoniálu bola jednotka odovzdaná do podriadenosti Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Za účasti náčelníka štábu pre operácie GŠ OS SR generálmajora Jána SALAGANIČA sa so želaním šťastného návratu s príslušníkmi jednotiek UNFICYP rozlúčil veliteľ Pozemných síl OS SR generálmajor Jaroslav VÝVLEK.

Do Rožňavy sa s vojakmi prišli rozlúčiť aj hlavný ordinár OS SR monsignor František RÁBEK a predstavitelia miestnej samosprávy a rodinní príslušníci odchádzajúcich vojakov.

Vo Famaguste je situované veliteľstvo Sektoru 4 a štyri základne permanentne obsadené vojakmi. Patrolovacie družstvá sú dislokované v patrolovacích základniach priamo v nárazníkovej zóne a časť v hlavnom tábore vo Famaguste.

V priestore Varoshe je dislokovaná patrolovacia základňa PB 152 a pozorovacie stanovište OP 149 (SLOVCON), ktoré sú zodpovedné za monitorovanie Status Quo v tomto bývalom rozsiahlom rekreačnom stredisku, uzavretom a neobývanom od konfliktu v roku 1974. Mimo hliadkovania v nárazníkovej zóne príslušníci SLOVCON Sektoru 4 zabezpečujú hliadkovanie na tzv. Corridor Road, ktorá je spojnicou dvoch častí Výsostného územia Veľkej Británie a nad dodržiavaním „Status Quo“ v priestore Varosha .

Príslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na CyprePríslušníci OS SR odchádzajú plniť úlohy do operácie UNFICYP na Cypre

Autor: nrtm. Martin Bernáth , Foto: nrtm.Martin Bernáth - Dátum: 18.09.2009
Čítanosť: 12576
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share