Preskocit navigáciu

Na Lešti úspešná generálka na Lotyšsko


Na Lešti úspešná generálka na Lotyšsko

V prestoroch Centra výcviku Lešť vyvrcholilo v posledný aprílový týždeň rotnými taktickými cvičeniami s bojovou streľbou dvojtýždňové vyvedenie oboch rotácii martinského mechanizovaného práporu, ktorí budú od polovice roka pôsobiť v Lotyšsku v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO (eFP).
Veliteľ martinského práporu podplukovník Milan Cvik vyjadril spokojnosť s nasadením všetkých cvičiacich a ich snahou čo najlepšie splniť úlohy. Podľa neho cvičenia dokonale preverili veliteľov v riadení bojovej činnosti a riadení paľby, v organizovaní a uskutočnení taktického presunu, ale aj ich praktické návyky v nepretržitom velení jednotkám v operácii, v organizovaní a udržiavaní súčinnosti medzi organickými a pridelenými jednotkami. Základ prvej rotácie, ktorá bude plniť úlohy v Pobaltí od leta tvorí predovšetkým prvá mechanizovaná rota pod velením kapitána Jozefa Hraška, doplnená ďalšími príslušníkmi martinského práporu, prvkom velenia a riadenia, podporným prvkom v podobe čaty opráv a prevádzky a tímom Vojenskej polície.
Veliteľ Task Group Štefánik II major Vladimír Moško, ktorý je zástupcom veliteľa martinského práporu nejde do neznáma. Veď v uplynulom roku viedol prvé trojmesačné pôsobenie slovenských vojakov v Lotyšsku. Do prípravy podľa neho zapracovali všetky skúsenosti, ktoré v Lotyšsku v minulom roku získali. „ Od zahraničného partnera sme prevzali štandardné operačné postupy, ktoré sa v Lotyšsku používajú v rámci multinárodnej práporovej skupiny. Aj keď vieme, do čoho ideme, mám pred ďalším nasadením v Lotyšsku rešpekt. Minulý rok sme tam boli tri mesiace, teraz ideme na dva polročné turnusy. Budeme nasadení aj v chladnejších mesiacoch, čo poriadne preverí vojakov v taktickej činnosti v teréne, ale aj techniku. Postupne sme na to vojakov, najmä vodičov pásovej i kolesovej techniky pripravovali. Pri veliteľských prípravách, vo výcviku. Vzhľadom na prírodné podmienky sme si precvičili aj spôsoby uvoľňovania vojenskej techniky pri zapadnutí, samouvoľnenie vozidiel, vzájomnú pomoc v rámci družstva, čaty,“ zdôrazňuje major Moško.
Veliteľ 1. mechanizovanej roty kapitán Hraško po úspešnom rotnom taktickom cvičení a streľbách konštatoval, že na týchto výsledkoch majú veľkú zásluhu veliaci poddôstojník prvej mechanizovanej čaty rotmajster Marek Kakalej, veliaci poddôstojník tretej mechanizovanej čaty rotmajster Peter Murčo a velitelia družstiev: rotní Michal Slačka a Miroslav Barančík. Rotné taktické cvičenie a bojové streľby na Lešti sledovali aj poslucháči tretieho ročníka Akadémie OS SR z Liptovského Mikuláša mechanizovaných a delostreleckých odborností, ktorí absolvujú v levickom mechanizovanom prápore svoju odbornú stáž.
Slovenskí vojaci budú v rámci bojovej skupiny tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO pod velením Kanady pôsobiť vo výcvikovom priestore Adaži v Lotyšsku. „Pridáme sa tak k spojencom a ku konceptu, ktorý bol schválený na samite NATO vo Varšave v júli 2016. Jeho zámerom je demonštrovať solidaritu spojencov, odhodlanie, a schopnosť reagovať na akúkoľvek prípadnú agresiu. Samozrejme aj týmto krokom opätovne potvrdíme, že sme aktívnym členom NATO,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš.


Certifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do LotyšskaCertifikácia skupiny Štefánik na Lešti pred odchodom do Lotyšska

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 26.04.2018
Čítanosť: 6742
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share