Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Február 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   


Vyhlásenie o prístupnosti

Krajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci Lubina


Krajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci Lubina
Pri príležitosti 74. výročia Slovenského národného povstania sa dostalo Práporu podpory velenia Trenčín pocty zabezpečovať krajské oslavy SNP, ktoré sa konali 25. augusta 2018 na vrchu Roh pri obci Lubina.
 
Oslavy začali položením venca k domu, v ktorom žil kapitán Miloš Uher, veliteľ partizánskej skupiny Hurban. Hlavná časť spomienkového podujatia sa konala pri pamätníku Slovenského národného povstania na vrchu Roh. Prítomní sa zišli, aby si pietnym aktom kladenia vencov  pripomenuli jednu z najdramatickejších a najvýznamnejších udalostí v dejinách Slovenska. Zároveň vzdali poctu na mieste posledného odpočinku štyridsiatim piatim padlým sovietskym vojakom, ktorí v Podjavorinsko - podbradlianskom odboji padli hrdinskou smrťou a obetovali v boji proti fašizmu to najcennejšie - svoj vlastný život.
 
Medzi pozvanými nechýbali ani vzácni hostia ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Dušan Bublavý, tajomník Veľvyslanectva Českej republiky v Bratislave Ondřej Pometlo, zástupca pridelenca obrany Ruskej federácie v Slovenskej republike plukovník Alexander Vinogradov a mnoho ďalších.
 
Súčasťou podujatia bolo aj odhalenie pamätnej tabule poslednému partizánovi Uhrovej skupiny plukovníkovi vo výslužbe Františkovi Bímovi za jeho zásluhy v protifašistickom odboji počas pôsobenia v partizánskej skupine Hurban. Uvedením jeho mena na pamätníku sa tak naplnilo jeho prianie, aby jeho meno bolo súčasťou spolubojovníkov.

Krajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci LubinaKrajské oslavy 74. výročia SNP na vrchu Roh v obci Lubina

Autor: voj. Terézia KOMOROVSKÁ , Foto: kpt. Ing. Michal HLOŽKA - Dátum: 25.08.2018
Čítanosť: 3503
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share