Preskocit navigáciu

Medaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakov


Medaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakov Medaily udelené ministrom obrany SR a náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl SR si 8. októbra 2009 na slávnostnom nástupe v Nitre prevzalo 216 vojakov ozbrojených síl SR a Obranných síl Maďarska.

Za účasti ministra obrany SR Jaroslava Bašku, náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl SR generála Ľubomíra Bulíka a náčelníka Generálneho štábu Obranných síl Maďarska Lászloa Tömböla bolo odmenených Pamätnými medailami za účasť vo vojenskej operácii 106 príslušníkov ozbrojených síl SR, ktorí sa koncom septembra vrátili z operácie ISAF v Afganistane.

Medailami za službu v mierových pozorovateľských misiách bolo odmenených 88 príslušníkov OS SR a 20 príslušníkov maďarských obranných síl, ktorí spoločne pôsobili v mierovej misii UNFICYP na Cypre. Rovnaké medaily udelil náčelník generálneho štábu aj dvom slovenským pozorovateľom misie UNTSO v Sýrii.

Minister vo svojom príhovore nastúpeným jednotkám poďakoval slovenským a maďarským vojakom za ich profesionalitu pri plnení úloh v Afganistane a na Cypre. „Verím, že všetci, ktorí sa zúčastňujete tejto slávnostnej chvíle, si dobre uvedomujete dôležitosť a význam Vašej práce. Chcem, aby ste boli hrdí na to, čo ste v oboch operáciách dokázali a dosiahli“, povedal minister.

Minister Jaroslav Baška po slávnostnom nástupe zdôraznil úzku spoluprácu Maďarska a Slovenska vo vojenskej oblasti. „Naša spolupráca nie je len v rámci misie UNFICYP. Spolupracujeme napríklad aj pri mnohonárodnom ženijnom prápore TISA. Včera sme deklarovali, že v rámci krajín V4 vytvoríme spoločnú bojovú skupinu Európskej únie. A ak sa k tomu v roku 2015 pridá Ukrajina, bude to názorná ukážka spolupráce stredoeurópskych krajín,“ dodal minister.

Slovenská republika má v súčasnosti v operáciách medzinárodného manažmentu nasadených 623 vojakov.


Medaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakovMedaily za službu v operáciách pre slovenských a maďarských vojakov

Autor: OS SR kpt. Milan Vanga , Foto: VePS rtm. Róbert Hložka - Dátum: 09.10.2009
Čítanosť: 13012
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share