Preskocit navigáciu

Slávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYP


Slávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYP

V piatok 12. marca 2010 sa v priestoroch práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Rožňave uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov OS SR odchádzajúcimi plniť úlohy do mierovej operácie UNFICYP na Cyprus na budúci týždeň.
Jednotku odchádzajúcu do mierovej operácie UNFICYP, pozostávajúcu z troch čiat a príslušníkov veliteľstva, tvorí 110 profesionálnych vojakov OS SR. V rámci ceremoniálu bola jednotka odovzdaná do podriadenosti Generálneho štábu ozbrojených síl Slovenskej republiky.
So želaním šťastného návratu s príslušníkmi jednotiek UNFICYP rozlúčil veliteľ pozemných síl OS SR generálmajor Jaroslav VÝVLEK za účasti náčelníka štábu pre operácie GŠ OS SR generálmajora Jána SALAGANIČA a náčelníka štábu pozemných síl OS SR plukovníka generálneho štábu Karola NAVRÁTILA.
Do Rožňavy sa s vojakmi prišli rozlúčiť aj predstavitelia miestnej samosprávy a rodinní príslušníci odchádzajúcich vojakov.
Náš kontingent plní úlohy v priestore operačnej zodpovednosti, ako i úlohy pre potreby velenia mierovej misie UNFICYP vyplývajúce z mandátu a poslania mierovej misie. Cieľom misie je zabrániť obnoveniu bojov medzi cyperskými Grékmi a Turkami, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami a prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove.
Vo Famaguste je situované veliteľstvo Sektoru 4 a štyri základne permanentne obsadené vojakmi. Patrolovacie družstvá sú dislokované v patrolovacích základniach priamo v nárazníkovej zóne a časť v hlavnom tábore vo Famaguste.
V priestore Varoshe je dislokovaná patrolovacia základňa PB 152 a pozorovacie stanovište OP 149 (SLOVCON), ktoré sú zodpovedné za monitorovanie Status Quo v tomto bývalom rozsiahlom rekreačnom stredisku, uzavretom a neobývanom od konfliktu v roku 1974. Mimo hliadkovania v nárazníkovej zóne príslušníci SLOVCON Sektoru 4 zabezpečujú hliadkovanie na tzv. Corridor Road, ktorá je spojnicou dvoch častí Výsostného územia Veľkej Británie a nad dodržiavaním „Status Quo“ v priestore Varosha.


Slávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYPSlávnostná rozlúčka jednotky do misie UNFICYP

Autor: nrtm. Bernáth Martin , Foto: nrtm. Bernáth Martin - Dátum: 12.03.2010
Čítanosť: 12326
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share