Streľby tankovej roty


Streľby tankovej roty

V dňoch 10. až 12. apríla 2017 sa za riadenie veliteľa tankovej roty 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov kapitána Matúša Geceja v priestoroch VVP Kamenica nad Cirochou uskutočnili streľby tankovej roty z tanku T-72.

Že ide o streľby z najťažšej bojovej techniky 21. zmpr naznačoval aj samotný výstrel, ktorého zvukový efekt sa v priestoroch tankovej strelnice mohutne šíril na všetky strany. A hoci tank T-72 vyzerá mohutne a neobratne, takmer všetky strely zasiahli s ľahkosťou svoj cieľ.

„Z pohľadu pozorovateľa vyzerá samotná streľba veľmi ľahká. Nie je to však vôbec také jednoduché, ako to vyzerá. Veliteľ tanku spolu so strelcom musia pred samotným výstrelom riešiť veľmi veľa čiastkových úloh, ktoré majú vplyv na to, či strela zasiahne svoj cieľ,“ uviedol kapitán Matúš Gecej. Ako veliteľ tankovej roty však mohol byť so streľbou svojich podriadených spokojný. Aj vďaka počasiu si strelci počas troch dní vyskúšali streľbu z tanku počas dňa za slnečného počasia, počas dažďa, ale aj v noci. A aj keď veliteľ roty spočiatku tvrdil, že všetci strelci zvládli svoje úlohy na výbornú, predsa len napokon uviedol, že najlepšie vyšla streľba desiatnikovi Markovi Kováčovi, rotnému Petrovi Stulákovi a poručíkovi Rastislavovi Bodnárovi.

S organizáciou a priebehom strelieb vyjadril spokojnosť aj zástupca veliteľa 21. zmpr a bývalý veliteľ tankovej roty major Jozef Horváth. Ten spolu s majorom Martinom Sochom dňa 11. apríla 2017 privítali na tankovej strelnici aj vzácnu návštevu. Streľby z tankov T-72 si boli osobne pozrieť členovia Klubu generálov Slovenskej republiky. Generálporučíka v zálohe Jaroslava Vývleka, generálmajora v zálohe Miroslava Kováča a generálmajora v zálohe Mariána Horského sprevádzal zástupca veliteľa pozemných síl OS SR plukovník Karol Navrátil a zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády Prešov plukovník Ján Parimucha.

„Po tom, čo som tu videl môžem veľmi rád konštatovať, že v súčasnosti jediná tanková rota pôsobiaca v štruktúre 2. mechanizovanej brigády, ale aj v rámci celých Ozbrojených síl Slovenskej republiky je veľmi dobre vycvičená. Všetci príslušníci roty sú zladení a na tieto streľby boli náležite pripravení o čom svedčia aj dosahované výsledky a množstvo zasiahnutých cieľov,“ uviedol plukovník Ján Parimucha po skončení návštevy.


Streľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej rotyStreľby tankovej roty

Autor: npor. JUDr. Erik VOZÁR , Foto: autor a des. Ľubomír GERGELY - Dátum: 18.04.2017
Čítanosť: 4747
Verzia pre tlač

Skočiť na menu