Slovenský štít vstupuje do finálnej časti


Slovenský štít vstupuje do finálnej časti

Dvojstupňové veliteľsko-štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk a podporou simulačných technológií Slovenský štít 2019, ktoré je najvýznamnejšou a záverečnou fázou série výcvikových aktivít v tomto výcvikovom roku prechádza v priestoroch Centra výcviku Lešť, ako aj v Posádkovom cvičisku Kolíňanský vrch do svojej finálnej časti. 

Cvičenie sa uskutočňuje od 4. do 12. novembra a jeho témou je: Mechanizovaná brigáda v spoločnej operácii malého rozsahu v mnohonárodnom prostredí pri obrane suverenity a územnej celistvosti SR v kontexte kolektívnej obrany proti rovnocennému protivníkovi. Na cvičení sa okrem príslušníkov slovenských ozbrojených síl zúčastňujú aj vojaci portugalskej pešej roty, maďarskej a poľskej motorizovanej čaty, ktorí sú začlenení do zostavy martinského mechanizovaného práporu. Ďalej tiež zástupcovia Národnej gardy Indiana z USA a Armády Českej republiky. 

Vojaci martinského práporu spoločne s portugalskými, maďarskými a poľskými vojakmi museli okrem prudkých útokov protivníka, konkrétne príslušníkov mechanizovanej roty levického mechanizovaného práporu s modernizovanými bojovými vozidlami v priestoroch neďaleko od pozorovateľne Kobola i Jasenového vrchu čeliť aj nástrahám počasia. Prudké dažde, hmla, nedostatok spánku a únava im sťažovali bojovú činnosť a obranné postavenia pod svahom im doslova zaliala voda, stekajúca zo svahu. Aj napriek týmto problémom roty pod velením kapitánov Jozefa Hraška a Jána Sedliaka svoju úlohu splnili. Vyvrcholením tejto časti cvičenia sú bojové streľby príslušníkov martinského práporu aj s pridanými zahraničnými jednotkami.

Súčasne sa uskutočňuje v dňoch 4. až 8 novembra veliteľsko - štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk Air Shield 2019.  Je primárne určené k precvičeniu systému velenia a riadenia pri vedení vzdušných operácií a k precvičeniu množstva ďalších spôsobilostí Vzdušných síl OS SR. Slúži aj k precvičeniu súčinnosti medzi jednotlivými súčasťami VzS OS SR a OS SR.  Preto je jednou z jeho hlavných úloh podpora medzinárodného cvičenia Slovenský štít 2019. Na cvičení sa zúčastňujú zástupcovia veliteľstva VzS OS SR a všetkých jeho útvarov, ale aj zástupcov pozemných síl OS SR. Priamo do cvičenia je zapojených takmer 1 000 príslušníkov VzS OS SR, vojenské lietadlá L-39, MiG-29, L-410, C-27J Spartan, vrtuľníky Mi-17, UH-60M a protilietadlové komplety 2K12 KUB a IGLA. Letecká technika pôsobí z letiska Sliač. Príslušníci nitrianskej protilietadlovej raketovej brigády (plrb) s vyčlenenými prostriedkami PVO IGLA pod vedením rotmajstra Romana Rzesniowieckeho sú dislokovaní na operačnom letisku Sliač, kde plnia úlohy jeho ochrany. Ďalší príslušníci brigády zabezpečujú kompletnú ochranu určenej časti vzdušného priestoru SR s kompletmi PLRK 2K12 KUB dislokovanými na Kolíňanskom vrchu. 


Slovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej častiSlovenský štít vstupuje do finálnej časti

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 09.11.2019
Čítanosť: 9781
Verzia pre tlač

Skočiť na menu