Spoločné operačné centrum


Spoločné operačné centrum

Jednou zo zložiek riaditeľstva cvičenia SLSD21 je JOC (spoločné operačné centrum) alebo aj HICON. Ako hlavný riadiaci prvok operácie má za úlohu vytvárať čo najlepšie prostredie pre podriadené cvičiace prvky, tak aby čo najefektívnejšie precvičili riadiace procesy v reálnom čase a v čo najreálnejších podmienkach. Dôležitou súčasťou cvičenia je aj tzv. LOCON, ktorý podporuje úsilie cvičiacej jednotky (preverovaného veliteľstva mechanizovanej brigády), tento prvok v reálnom čase vytvára odozvu nadriadenému prvku teda cvičiacej jednotke a simuluje činnosť podriadených jednotiek brigád. Tento spôsob precvičenia veliteľstiev a štábov je mimoriadne efektívny, cvičiaca jednotka prejde celým plánovacím a riadiacim procesom s minimálnymi nárokmi na vykonanie v čo najreálnejšom prostredí.

Počas cvičenia SLSD 2021 si veliteľstvá precvičujú základné postupy riadenia operácii na operačnom a taktickom stupni a pomáhajú tak vytvoriť reálne prostredie pre výcvik štábov brigád. Na jednom mieste sa tak takmer na dva týždne stretli odborníci pozemných a vzdušných síl, vojenskej polície, ako aj síl pre špeciálne operácie za účelom zladenia svojej činnosti počas obrany Slovenskej republiky. Cvičenie Slovenský štít predstavuje tak výnimočnú výcvikovú príležitosť na preverenie a zladenie ich spoločnej činnosti.

Doterajšia činnosť preverila spracované plány a postupy, ako i individuálnu pripravenosť príslušníkov, všetkých odborníkov a riadiacich funkcionárov, pod velením generálmajora Ivana Pacha ako veliteľa pozemného komponentu.


Spoločné operačné centrumSpoločné operačné centrumSpoločné operačné centrumSpoločné operačné centrum

Autor: JOC , Foto: kpt. Eva DEMEŠOVÁ - Dátum: 11.06.2021
Čítanosť: 4236
Verzia pre tlač

Skočiť na menu