Preskocit navigáciu

Príslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a Partizánske


Príslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a Partizánske

Marcové udalosti z roku 1945 si dňa 30. marca 2023 v meste Partizánske a 31. marca 2023 v meste Topoľčany spoločne so zástupcami Mestských úradov, poslancami Mestských zastupiteľstiev, vojnovými veteránmi, ktorí vtedajšie udalosti zažili a ďalšími významnými osobnosťami miest, pripomenuli aj príslušníci topoľčianskej 1. mechanizovanej brigády.

Súčasťou osláv mesta Partizánske boli sprievodné podujatia - jedným z nich bol aj 26. ročník Behu oslobodenia mesta, ktorého sa zúčastnili žiaci okresných základných škôl. Všetkým víťazom na záverečnom vyhodnotení osobne zablahoželal aj zástupca veliteľa 1.mechanizovanej brigády plukovník Štefan Leja. Bezprostredne po vyhodnotení behu sa delegácie presunuli na námestie SNP, kde hostí privítal primátor mesta Partizánske Jozef Božik, ktorý počas svojho príhovoru vyzdvihol, že hodnoty ako sloboda, demokracia a mier nie sú samozrejmosťou. Program osláv vyvrcholil pietou, v ktorej delegácie vzdali hold všetkým padlým hrdinom položením vencov.

Deň po oslavách oslobodenia mesta Partizánske, sa oslavy konali aj v meste Topoľčany. Začali slávnostným sprievodom všetkých zúčastnených, od nádvoria Radnice mesta Topoľčany k pomníku hrdinov SNP, sprevádzaný vojenskou hudbou z Banskej Bystrice. Na pietnom stretnutí pri pomníku hrdinov SNP všetci spoločne vzdali úctu tým, ktorí padli v oslobodzovacích bojoch na jar v roku 1945 a ktorí našli v sebe odvahu a bojovali za záchranu a oslobodenie mesta Topoľčany. Náčelník štábu topoľčianskej brigády plukovník Gabriel Janovics s funkcionármi Veliteľstva brigády spoločne položili veniec na znak úcty padlým vojakom. Po pietnom akte kladenia vencov sa prítomným prihovorila pani primátorka mesta Topoľčany Alexandra Gieciová. Aj tu, v meste Topoľčany, počas príhovoru odzneli slová o krutosti vojny, ktorá zasiahla celý svet, nevynímajúc našu krajinu, naše mesto. „Ľudí, ktorí ju zažili, sa dotkla materiálne, ekonomicky, vojensky a najmä ľudsky. A pred 78 rokmi prišiel deň, ktorý bol pre náš región prísľubom nového začiatku, novej éry bez fašistickej zloby a lepšieho života“.  


Príslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a PartizánskePríslušníci prvej brigády na oslavách oslobodenia miest Topoľčany a Partizánske

Autor: Ve1.mb , Foto: Ve1.mb - Dátum: 03.04.2023
Čítanosť: 1145
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share