Preskocit navigáciu

Galko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležité


 Galko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležité
"Je to cvičenie, ktoré je zamerané hlavne na to, aby tie skúsenosti, ktoré tu vojaci nadobudnú, mohli byť využité pri našich operáciách v zahraničí. Myslím si, že je to zmysluplné a že je to veľmi dôležité," povedal minister Ľubomír Galko 20. októbra v Lešti v rámci návštevy jednotiek cvičiacich na cvičení Spoločný cieľ 2010.

Minister, ktorý v noci priletel z návštevy Izraela sa ráno o 3.00 hod zúčastnil na ofenzívnej časti cvičenia v priestore Kamenný vrch v Lešti, kde cvičiaci 11. mechanizovaný prápor útočil na militantov s delostreleckou aj leteckou podporou.

Podľa námetu cvičenia pozemné jednotky na bojových vozidlách pechoty úspešne čistili priestor, v ktorom sa nachádzali ozbrojení povstalci narúšajúci stabilizáciu bezpečnostného prostredia v provincii.

Mechanizovaný prápor cvičí pôsobenie v stabilizačnej operácii RESTORE HOPE AND FAITH, kde v rámci nej doteraz plnil stabilizačné a humanitárne úlohy spojené s rekonštrukciou krajiny. V ostatnom období militanti útočia na domáce obyvateľstvo, spojenecké jednotky a príslušníkov humanitárnych organizácií čoraz častejšie. Ohnisko útočných aktivít povstalcov má tendenciu rozrastať sa, preto je nutné zničiť ho v krátkom čase použitím čo najväčšej sily, aby v stabilizačných úlohách bolo možné pokračovať. Pri postupe jednotky čelili chemickej hrozbe a zamínovanému územiu. "Strieľa sa naostro a každý jeden chybný krok by mohol mať katastrofálne následky. Je to nebezpečné," vysvetlil minister prítomným novinárom. V závere svojej návštevy poďakoval všetkým, ktorí sa na príprave a realizácii cvičenia podieľali a príslušníkom práporu zaželal úspešné zvládnutie certifikácie.

Na priebeh cvičenia mali možnosť dozerať okrem ministra obrany, náčelníka generálneho štábu a funkcionárov rezortu obrany aj zástupcovia médií, ktorí boli pri dodržaní bezpečnostných opatrení prítomní na pozorovateľniach.

Na cvičenie 11. mechanizovanej práporovej skupiny dohliadajú inšpektori z NATO. Ich úlohou je preveriť všetky schopnosti práporovej skupiny na nasadenie v aliančnej operácii. V prípade úspešnej certifikácie bude 11. mechanizovaná práporová skupina v pohotovosti na nasadenie už od januára 2011. Verdikt inšpektorov sa prápor dozvie v piatok 22. októbra 2010 na záverečnom nástupe v Lešti.


Galko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležitéGalko: Cvičenie je zmysluplné a veľmi dôležité

Autor: mjr. Milan Vanga , Foto: PIO - Dátum: 20.10.2010
Čítanosť: 11387
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share