Preskocit navigáciu

7. výročie vstupu do NATO na veliteľstve 2. mechanizovanej brigády


7. výročie vstupu do NATO na veliteľstve 2. mechanizovanej brigády

1. apríla 2011 si príslušníci veliteľstva 2. mechanizovanej brigády pripomenuli 7. výročie vstupu SR do severo-atlantickej aliancie (NATO). Veliteľ 2.mb plk. gšt. Ing. Karol NAVRÁTIL vo svojom príhovore pripomenul príslušníkom veliteľstva históriu procesu prípravy OS SR, uskutočnených zmien v systéme obrany a súvisiacich úspechov, ale aj zložitostí a ťažkostí adaptačného procesu a v neposlednom rade samotnú dôležitosť a význam členstva SR v štruktúrach NATO: „severoatlantická aliancia je obranné spoločenstvo založené podľa článku 51 Charty OSN. Tento článok hovorí, že každý štát má právo na kolektívnu alebo individuálnu obranu. Severoatlantická aliancia je spoločenstvo slobodných štátov odhodlaných brániť svoju slobodu a spoločné hodnoty demokracie, ľudských práv a právneho štátu. Vzájomná solidarita medzi členmi, vyjadrená v článku 5 Severoatlantickej zmluvy je zárukou, že žiadny členský štát nebude v prípade nebezpečenstva ponechaný sám na seba. Severoatlantická aliancia je spojenectvo severoamerických a európskych demokracií, ktoré zaisťuje ich bezpečnosť prostredníctvom politickej a vojenskej spolupráce“.
 Pri tejto príležitosti boli po príhovore veliteľa 2.mb vyhlásené rozkazy riaditeľa personálneho úradu OS SR o povýšení a bola odovzdaná pamätná medaila MO SR za účasť vo vojenskej operácii ISAF Afganistan rtm. Igorovi PETIMU.

Zároveň, v rámci 7. výročia vstupu do NATO, sa v Klube MO SR v Bratislave uskutočnilo slávnostné zhromaždenie, kde boli ministrom obrany SR odmenení ďalší príslušníci 2.mb : náčelník štábu 2.mb pplk. Ing. Ján STAVROVSKÝ a zamestnankyňa 22.mpr p. Daniela Zabadalová.


NATONATONATONATO

Autor: npor. Dobrovič , Foto: npor. Dobrovič - Dátum: 01.04.2011
Čítanosť: 12012
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share