Preskocit navigáciu

O veľkej noci


O veľkej noci

Tento príspevok je iný, aké sme zvyknutí čítavať na týchto stránkach. Nepojednáva o výcviku, ani o odbornej príprave príslušníkov 2. mechanizovanej brigády. Či predsa! Blížia sa sviatky Veľkej noci, ináč nazývané aj sviatky jari. Názov nie je dôležitý. Oboje súvisí s prebúdzaním sa k životu.
Ozaj, odkedy sa slávi Veľká noc?
V pohanských náboženstvách starých Slovanov ale aj Germánov bola Veľká noc sviatkom jari, kedy sa oslavoval príchod nového ročného obdobia, končil sa zimný spánok a príroda i ľudia sa prebúdzali k životu. Niektorí historici tvrdia, že Veľká noc bol pôvodne sviatok nomádskych kočujúcich kmeňov. Svojmu jedinému bohu obetovali mladé zvieratá.
Do širokého spektra udalostí, ktoré si ľudia na Veľkú noc pripomínajú, patrí židovský sviatok nekvasených chlebov nazývaný Pascha. Pripomínal Izraelitom tú veľkú noc, kedy bol ich národ vyslobodený z Egypta.
Kresťania po udalostiach, ktoré sa stali v Jeruzaleme s Kristom počas osláv židovskej Veľkej noci, pripomínajú si vo sviatkoch Veľkej noci jeho vzkriesenie.
A ako sa určuje termín sviatkov Veľkej noci?
V roku 325 n.l. bolo stanovené, že Veľká noc sa bude sláviť vždy v nedeľu po splne mesiaca, nasledujúcom po jarnej rovnodennosti. Keď spln pripadne na nedeľu, treba sláviť Veľkú noc až v nedeľu nasledujúcu. Aj keď výpočet dátumu Veľkej noci je veľmi zložitý, prakticky tieto sviatky môžu byť v období medzi 22. marcom a 24. aprílom.


Nech akokoľvek vnímate tieto sviatky, prijmite veľkonočné prianie  veliteľa 2.mechanizovanej brigády:

 

prianie

 


Autor: mjr. Michalov - Dátum: 18.04.2011
Čítanosť: 32259
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share