Preskocit navigáciu

Blahoželanie všetkým matkám


Blahoželanie všetkým matkám

Milé kolegyne, príslušníčky 2. mechanizovanej brigády,

počas druhej májovej nedele si pripomíname sviatok všetkých žien, ktoré darovali život -DEŇ MATIEK.

 Na ženu ako darkyňu života mysleli už v antike. V starovekom Grécku oslavovali deň matiek už 250 rokov pred naším letopočtom.
V 17. storočí začali uznávať tento sviatok v Anglicku. V tejto krajine pracovalo veľa detí celý deň od rána do večera bez nároku na voľno. Jedine štvrtá nedeľa počas veľkonočného pôstu bola príležitosťou navštíviť rodičov. Tejto nedeli sa začalo hovoriť Nedeľa matiek.
V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do povedomia na prelome 19. a 20. storočia. Podiel na tom má Američanka Anna Marie Jarvisová, ktorá v ženskom spolku v roku 1907 navrhla vzdať hold svojej a všetkým matkám sveta.
Kongres USA vyhlásil 8. mája 1914 druhú májovú nedeľu za Deň matiek. Dátum druhej májovej nedele sa rozhodli prijať za svoj skoro všetky krajiny na svete.

Deň matiek na Slovensku síce nemá dlhú históriu, lebo sa začal oslavovať až po  roku 1989, no myslím si, že je šľachetné a správne poďakovať všetkým ženám – matkám za to najcennejšie, dar života.

Milé kolegyne, mamičky, dovoľte mi pri príležitosti Vášho sviatku zaželať Vám všetko najlepšie v pracovnom i osobnom živote, nech sa Vám mnohonásobne vráti láska, ktorú ste darovali svojim deťom!

 

                                                   plukovník gšt. Ing. Karol NAVRÁTIL
                                                                            veliteľ



Autor: mjr. Michalov , Foto: ilustračné - Dátum: 05.05.2011
Čítanosť: 12895
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share