Preskocit navigáciu

4. ročník Streleckej súťaže veliteľa brigády


4. ročník Streleckej súťaže veliteľa brigády

Dňa  2. júna 2011  už od skorých ranných hodín vrcholili prípravy 4. ročníka streleckej súťaže veliteľa 2.mechanizovanej brigády (2.mb) v priestoroch posádkového cvičiska a strelnice v Ruskej Novej Vsi. Ani nepriazeň počasia neodradila 25 zaregistrovaných súťažných družstiev popasovať sa o Putovný pohár veliteľa brigády. Pozvanie prijalo viacero vedúcich predstaviteľov organizácií (útvarov) posádky Prešov, Michalovce, Trebišov, medzi ktorými nechýbal prednosta obvodného úradu Prešov Ing. Stanislav KAHANEC, primátor mesta Trebišov Ing. Marián KOLESÁR, starosta obce Ruska Nová Vec  Tibor KOLLÁR a  predseda Slovenského syndikátu novinárov Mgr. JURČIŠIN so svojim súťažným družstvom.
    Tento 4. ročník  súťaže sa vyznačoval viacerými zmenami oproti jeho predchodcom. Hlavnou organizačnou zmenou bola možnosť získať Putovný pohár veliteľa brigády aj pre trojčlenné družstvá hostí z posádky Prešov, ktorí prijali pozvanie veliteľa brigády plukovníka gšt. Ing. Karola NAVRÁTILA a aktívne sa zapojili do súťaže. Ďalšou inováciou sa stal „Deň detí s 2.mb“, ktorý sa konal súbežne so súťažou pre ratolesti rodinných príslušníkov 2.mb. Viac ako sto zúčastnených detí najviac zaujali „ jazdy na bojovej technike T-72 (tank) a BPsV (bojové prieskumné vozidlo)“, cvičná streľba či zlaňovanie, ktoré prebiehalo pod záštitou príslušníkov prieskumnej roty. Ich kreativitu sme mohli vidieť nie len pri dynamickej ukážke výcviku roty so zbraňou v úvode súťaže, ale aj počas celého dňa, kedy sa trpezlivo venovali výučbe sebaobrany pre deti.
    Zatiaľ čo mali deťúrence plné ruky práce pri zvládaní súťažných disciplín, ktoré na ne „nastražilo“ oddelenie CIMIC spolu s príslušníkmi Posádkového klubu Prešov, 10 súťažných družstiev útvarov a jednotiek 2.mb a 15 družstiev hostí pálili jednu ranu za druhou zo samopalu vzor 58V, aby získali čo najlepšie skóre. Potom nasledovala ľahšia časť súťaže – streľba z pištole vzor 82 na terč vzdialený 25 metrov. Niektorí súťažiaci dosiahli chvályhodné výsledky aj napriek neveľkým skúsenostiam s týmto typom zbrane či zbraňou ako takou.
     Po skoro 3 hodinovom súťažení v streľbe sa začali rysovať prví favoriti na víťaza. Nakoniec definitívne prvé miesto  a aj Putovný pohár veliteľa brigády získalo družstvo 22. mechanizovaného práporu Michalovce v zložení: štábny nadrotmajster Marek STRETAVSKÝ, rotmajster Marián SEMAN a slob. Ľubomír PUŠKÁR. Druhé miesto získalo družstvo prieskumnej roty a tretie oceňované miesto obsadilo družstvo veliteľstva 2.mb.
Aj keď to tento rok na medailu nestačilo s pomedzi družstiev hostí sa najlepšie umiestnilo družstvo Útvaru vojenskej polície Prešov, za nimi nasledovalo družstvo Okresného riaditeľstva policajného zboru Prešov a družstvo prešovského klubu Vojenských výsadkárov.
     Sláva víťazom, česť porazeným.  No žiaden z porazených nevešal hlavu, skôr naopak, na tvárach veľkých aj malých súťažiacich sa zrkadlila spokojnosť s prežitím dňom, veď nie vždy je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa.
Veríme, že ste si z oboch podujatí odniesli len pozitívne emócie a tešíme sa na stretnutie s Vami aj o rok v 5. ročníku streleckej súťaže.

Zábery zo steleckej súťaže



Autor: DSV 2.mb , Foto: 2.mb - Dátum: 03.06.2011
Čítanosť: 12661
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share