Preskocit navigáciu






VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Skončenie sústredeného výcviku „SOLITARY GUARD“


Skončenie sústredeného výcviku  „SOLITARY GUARD“

            Signálom „Koniec“ vyvrcholil dňa 15.12.2011 sústredený výcvik strážnej čaty Tarin Kowt, 2. a 4. čaty strážnej jednotky KAF, velenie strážnej jednotky KAF, príslušníci PRT a HQ ISAF Afganistan, ktorý sa konal v dňoch 5. – 15.12.2011 v priestoroch Posádkového cvičiska Veľké Ozorovce pod názvom „SOLITARY GUARD“.

Cieľom celého cvičenia bolo pripraviť príslušníkov strážnych jednotiek TK a KAF na plnenie úloh pri zabezpečení obrany a ochrany pridelených strážnych pozícií a objektov pri rutinných činnostiach ako aj pri vzniku neočakávaných situácií. Nezabudlo sa však ani na zdokonaľovanie jazykových schopností všetkých príslušníkov, vzhľadom k tomu, že dorozumievacím jazykom na oboch základniach t.j. Tarin Kowt aj KAF Kandahár je angličtina. A v neposlednom rade sa preverila aj schopnosť príslušníkov strážnych jednotiek reagovať na nečakané a v mnohých prípadoch nebezpečné situácie, ktoré ich čakajú v Afganistane napríklad raketové a pozemné útoky povstalcov, či útoky samovražedných atentátnikov.

                Príslušníci PRT a HQ ISAF sa zase zdokonaľovali a prakticky si precvičili to, na čo sa už po niekoľko týždňov teoreticky pripravovali. Pre plnenie ich úloh v Afganistane bude dôležitá schopnosť pôsobiť v medzinárodnom prostredí a plniť úlohy počas plánovania a vedenia operácií  v operačnom jazyku NATO a zhromažďovať hlásenia a informácie od nadriadeného, analyzovať ich, spracovávať a distribuovať rozkazy a nariadenia. Veľmi dôležitou súčasťou ich výcviku bolo aj zdokonaľovanie v jazykovej príprave, pretože to budú práve oni, kto bude najviac v styku s velením základní.

                Riadiaci celého cvičenia podplukovník Ing. Milan Šíma bol s priebehom celého cvičenia spokojný. Príslušníci strážnych jednotiek TK a KAF a takisto i príslušníci PRT a HQ ISAF si plnili, hoci i za nepriaznivých poveternostných podmienok, svoje úlohy najlepšie ako vedeli a verí, že sú pripravení na plnenie všetkých úloh, ktoré ich v Afganistane čakajú.

Na záver sústredeného výcviku vykonali kontrolu plnenia úloh aj náčelník štábu Veliteľstva pozemných síl OS SR plukovník gšt. Daniel Zmeko a veliteľ 2. mechanizovanej brigády Prešov plukovník gšt. Ing. Karol Navrátil.

Po skončení cvičenia sa veliteľ 21. zmpr poďakoval všetkým cvičiacim i riadiacim za kvalitne odvedenú prácu počas celého cvičenia. Nezabudol však zdôrazniť, že príprava na plnenie úloh v Afganistane týmto neskončila, ale bude prebiehať až do doby plánovanej rotácie, ktorá bude v mesiaci marec 2012, tak aby zručnosti, ktoré teraz získali nestratili, ale aby si ich naďalej prehlbovali a vžili sa s nimi.


Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik Sústredený výcvik

Autor: por. Mgr. Erik Vozár , Foto: 21. zmpr - Dátum: 23.12.2011
Čítanosť: 10898
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share