Preskocit navigáciu

Putovný pohár veliteľa brigády získali tento rok Michalovce


Putovný pohár veliteľa brigády získali tento rok Michalovce

V piatok 21. septembra sa v priestoroch posádkového cvičiska a strelnice uskutočnil v poradí už 5.ročník streleckej súťaže o putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády.
 Pred piatimi rokmi po prvý krát túto súťaž usporiadal vtedajší veliteľ brigády a súčasný veliteľ PS OS SR brigádny generál Ing. Ondřej NOVOSAD, ktorý prijal pozvanie a zúčastnil sa aj tohto piateho ročníka.
 Pozvanie veliteľa brigády  overiť si svoje zručnosti v streľbe prijalo 24 družstiev nie len z prešovskej posádky. Aktívne sa zapojilo aj družstvo prešovských hasičov, ženský tím vojenskej polície, prešovský klub Zväzu vojakov a výsadkárov v zálohe a tiež družstvo klubu generálov žijúcich v prešovskej posádke. Šancu nominovať svoje súťažné družstvo si nenechali ujsť ani pozvaní konatelia firiem, s ktorými má brigády v súčasnosti vytvorené vzájomné vzťahy. Rovnako aj primátor mesta Prešov JUDr. Pavel HAGYARI neodmietol pozvanie a zúčastnil sa streleckej súťaže ako čestný hosť spolu s náčelníkom mestskej polície Mgr. Jánom Andrejkom.
 Po úvodnom slove veliteľa brigády a veliteľa PS OS SR bola pre hostí pripravená ukážka výcviku strážnej jednotky pripravujúcej sa na nasadenie v Afganistane, keďže  výcvik vojsk sa vykonáva práve v priestore strelnice na imitovanej vstupnej bráne ECP-5. Dynamická ukážka názorne vykreslila, aké situácie môžu na vstupe do kandaharskej základe nastať a ako na ne strážna jednotka reaguje.
 Po ukážke narušenia bezpečnosti na ECP-5 si už riadiaci na úsekoch pre streľbu z pištole vzor 82 či samopal vzor 58 nemali možnosť vydýchnuť.
 Každé družstvo vložilo do svojho výkonu všetko a snaha bola skoro hmatateľná. Po trojhodinovom streleckom súboji zo samopalu vzor 58 na padajúce figuríny vzdialené 150 a 250 metrov a streľbe z pištole vzor 82 na nekrytú figurínu s kruhmi vzdialenú 25 metrov sa začali na výsledkovej tabuli rysovať prvé čísla naznačujúce víťaza.
  Vyhodnotenie nenechalo na seba dlho čakať. Zástupca veliteľa brigády plukovník Martin MICHALKO vyhlásil oficiálne výsledky súťaže. Na peknom treťom mieste sa umiestnilo družstvo Zväzu vojakov SR. Druhé miesto získalo družstvo roty ISTAR z Michaloviec a prvé miesto ako aj putovný pohár veliteľa 2.mb získalo družstvo samohybného delostreleckého oddielu Michalovce.  Všetky tri umiestnené družstvá boli ocenené aj vecnými darmi. Nasledovalo fotenie s víťazmi a malá recepcia veliteľa brigády, na ktorú boli hostia srdečne pozvaní.
  „Tento ročník streleckej súťaže sa vryje do mojej pamäti, keďže je posledným, ktorého som sa zúčastnil ako veliteľ 2.mb. Som rád, že táto tradícia sa ujala a verím aj môj nástupca v nej bude aktívne pokračovať.“ vyjadril sa v závere súťaže odchádzajúci veliteľ 2.mb plukovník gšt. Karol Navrátil.

Nám nezostáva iné, len sa tešiť na ďalší ročník streleckej súťaže v roku 2013.

Ďalšie fotografie zo streleckej súťaže - tu




Autor: npor. Téglašiová - 2.mb , Foto: npor. Téglašiová - 2.mb - Dátum: 24.09.2012
Čítanosť: 9304
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share