Preskocit navigáciu

Príslušník shdo získal Zlato v grapplingu


Príslušník shdo získal Zlato v grapplingu
Dňa 8. decembra 2012 Mixed Martial Arts (Zmiešané bojové umenia) Top Team Košice pod záštitou Slovenskej Asociácie MMA organizoval  turnaj v grapplingu v Košiciach v športovom centre Slávia TU BUDOKAN, na ktorom sa zúčastnil aj príslušník samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach, dôstojník pre telovýchovu a šport poručík Mgr. Martin BAJTOŠ.
V súťaži reprezentoval klub MMA Team Slovakia Michalovce, ale nie len jeho, celý delostrelecký oddiel je hrdý na jeho výkon, za ktorý získal prvenstvo a zlatú medailu. Vo svojej hmotnostnej kategórii do 84 kg získal v rozhodujúcom zápase víťazstvo, keď v prvom kole technickým knockout-om (pákou na rameno) zdolal svojho súpera.
Poručík Bajtoš tieto aktivity rozvíja aj v rámci oddielu. Je odborným inštruktorom pre boj z blízka, pre ktorý je toto umenie veľmi vhodné a efektívne, čo schválil aj veliteľ PS OS SR ako jednu z možných variant služobnej telesnej prípravy. V budúcom výcvikovom roku bude výcvik jednotlivca pre boj z blízka zaradený ako povinný výcvik príslušníkov oddielu jeden krát týždenne pre každú z batérii. Sami príslušníci pozitívne hodnotia grappling ako variantu pre boj z blízka a tiež ako vhodnú pohybovú aktivitu pre služobnú telesnú prípravu.
 
Grappling je forma brazílskeho jiu-jitsu NO GI (bez kimona). Jeho špecifikom je boj z blízka bez úderov a bez kopov. Ide o položenia súpera, hody a použitie škrtiacich a pákových techník, ktoré vedu k vyradeniu súpera z boja resp. potvrdenie prehry samotným súperom ukázaním signálu.

Príslušník shdo získal Zlato v grapplingu Príslušník shdo získal Zlato v grapplingu Príslušník shdo získal Zlato v grapplingu

Autor: por. Mgr. Simon Czap , Foto: Slovenskej Asociácie MMA - Dátum: 08.12.2012
Čítanosť: 11579
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share