Preskocit navigáciu

Michalovskí ženisti cvičia špecialistov na prieskum prítomnosti výbušnín


Michalovskí ženisti cvičia špecialistov na prieskum prítomnosti výbušnín

Špecialistov na prieskum prítomnosti výbušných prostriedkov vyškolia v dňoch 14. januára až 8. februára v Michalovciach príslušníci ženijnej roty 2. mechanizovanej brigády.

Spôsobilosť michalovských špecialistov na oblasť prieskumu prítomnosti výbušných prostriedkov (EOR – Explosive Ordnance Reconnaissance) je už niekoľko rokov garanciou kvalitnej prípravy profesionálnych vojakov útvarov v podriadenosti Pozemných síl OS SR. Aj v tomto výcvikovom roku začali príslušníci ženijnej roty 2. mechanizovanej brigády (2.mb) pod velením kapitána Martina Ocilku už piaty turnus výcviku, ktorého sa zúčastňuje 12 profesionálnych vojakov.

Výcvik špecialistov EOR je v súlade s platnou Koncepciou EOD Ozbrojených síl SR a s Plánom prípravy 2.mb a veliteľstva 2.mb vo výcvikovom roku 2013 a ženijná rota ho organizuje pod záštitou veliteľa brigády plukovníka Martina Michalka. Budovanie, udržiavanie a zvyšovanie operačných schopností jednotiek 2.mb a ich ochrana proti výbušným prostriedkom vo vojenských i nevojenských operáciách na vlastnom území aj mimo územia SR je úloha, na ktorej plnenie je práve zameraný aj spomínaný výcvik. Cieľom veliteľstva brigády je postupne dosiahnuť EOR spôsobilosť u vybraných jednotiek priamo podriadených práporov a jednotiek na stupni rota. O spôsobilosti ženijnej roty vykonávať kvalitný výcvik v oblasti EOR aj v prospech ďalších súčastí a zložiek Ozbrojených síl SR svedčí aj fakt, že v aktuálnom turnuse sú do výcviku zaradení aj štyria príslušníci práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany z Rožňavy. Pre týchto chemikov je spôsobilosť EOR tiež nevyhnutná pri výkone ich funkcií.

V súlade s novo vydanými programami prípravy výcviku je výcvik špecialistov EOR organizovaný v úzkej spolupráci s Národným centrom EOD Nováky. Zárukou kvalitného výcviku v oblasti priskumu prítomnosti výbušných prostriedkov sú skúsení inštruktori ženijnej roty - rotmajster Erik Torkoš, rotný Martin Stuľák a rotný Kamil Makkay. Dôležitou časťou výcviku je aj oblasť systému podávania hlásení EOR a toku informácií, za čo zodpovedá rovnako skúsený zástupca veliteľa roty nadporučík Ján Bak.

Vedomosti a zručnosti všetkých dvanástich účastníkov odborného výcviku preverujú inštruktori už počas priebežných preskúšaní. Na záver však výcvik zavŕšia náročnou záverečnou teoretickou a praktickou skúšku pod dohľadom skúšobných komisárov z Národného centra EOD Nováky. Úspešní absolventi výcviku, ktorí splnia všetky požadované podmienky podľa normy STANAG 2389, budú na záver komisiou slávnostne certifikovaní.


Michalovskí ženisti cvičia špecialistov na prieskum prítomnosti výbušnínMichalovskí ženisti cvičia špecialistov na prieskum prítomnosti výbušnínMichalovskí ženisti cvičia špecialistov na prieskum prítomnosti výbušnín

Autor: kpt. Ocilka - 2.mb, mjr.Vanga - GŠ OS SR , Foto: žr/2.mb - Dátum: 25.01.2013
Čítanosť: 10238
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share