Preskocit navigáciu

Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“


Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“
Už tretíkrát, tentoraz v priestoroch Centra simulačných technológií Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, sa v dňoch 23. – 25. apríla 2013 konala „Súťaž o najlepšieho delostrelca PS OS SR“.

Tento ročník riadil podplukovník Andrej Staško, veliteľ samohybného delostreleckého oddielu Michalovce, ktorého do miesta vykonania tejto aktivity sprevádzalo ďalších dvadsaťjeden príslušníkov priamo podriadených práporov 2. mechanizovanej brigády. Celkový počet tridsať profesionálnych vojakov „bojujúcich“ o tento titul dopĺňali účastníci z 1. mechanizovanej brigády Topoľčany a z raketometného oddielu Pozemných síl z Rožňavy.

Súperenie bolo rozdelené do dvoch hlavných častí. Prvú časť tvorilo preskúšanie z teoretických vedomostí, počas ktorej museli delostrelci preukázať svoje vedomosti z topograficko-geodetickej prípravy, riadenia paľby, z oblasti delostreleckého prieskumu formou riešenia zadaných príkladov. Počas druhého dňa boli všetci preverovaní z praktických zručností formou plnenia individuálnych palebných úloh streľbou batériou 155 ShKH vzor 2000 s využitím prostriedkov Oddelenia simulačných technológií AOS. Táto časť významne premiešala predbežné poradie, ktoré nakoniec rozhodlo o celkovom víťazovi roku 2013.

Súťaž si našla stále miesto v novodobej histórii pozemného delostrelectva, čo je každoročne zvýraznené návštevou najvyšších predstaviteľov ozbrojených síl SR. Aj tohtoročných súperiacich delostrelcov prišiel povzbudiť zástupca plukovníka gšt. Karola Navrátila, ktorý spolu s rektorom Akadémie ozbrojených síl gen. M. R. Štefánika brigádnym generálom Borisom Ďurkechom ocenil tých najlepších. Prvé miesto v tomto roku vyhral veliteľ 2. palebnej batérie shdo kapitán Roman Bobaľ, na druhom mieste sa umiestnil príslušník S-3 shdo nadporučík Slavomír Pristaš a na treťom mieste skončil veliteľ 1. raketometnej batérie rmo kapitán Ľuboslav Havrilla.


Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“Delostrelci Pozemných síl OS SR opäť medzi sebou súťažili o titul „najlepšieho“

Autor: npor. Ľudmila Činčárová , Foto: npor. Juraj Kostráb - Dátum: 26.04.2013
Čítanosť: 9440
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share