Preskocit navigáciu

Kurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmi


Kurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmi

       Ako v minulých rokoch, tak aj na záver tohto školského roka pripravila prieskumná rota 2. mechanizovanej brigády v súčinnosti s riaditeľom Gymnázia J. A. Raymana Prešov v dňoch 25. až 27. júna 2013 kurz ochrany života a zdravia pre študentov tretieho ročníka.
       Počas troch dní viac ako štyridsať študentov denne prichádzalo k profesionálom do Sokolovských kasárni s cieľom získať potrebné vedomosti a praktické poznatky ochrany zdravia a života. Počas kurzu gymnazisti získali vedomosti a osvojili si zručnosti aj v sebaobrane a v poskytovaní pomoci iným v prípade ohrozenia zdravia a života a v neposlednom rade získali základy topografie. Prieskumníci gymnazistom ochotne odovzdávali svoje rady a skúsenosti.
       V úvode kurzu získali účastníci vedomosti z topografie, teda ako sa orientovať v neznámom teréne. Svoje otázky študenti kládli prieskumníkom, ktorí im na všetky zodpovedali čerpajúc z vlastných skúseností. Zaujímavým pracoviskom pre gymnazistov bola príprava prístreškov a ohnísk a prežitie v poľných podmienkach. Tu sa naučili pomocou celty a prírodných materiálov postaviť prístrešok, založiť oheň a pripraviť si stravu. Študentov zaujal aj výcvik v technike sebaobrany. Tí odvážnejší si boj z blízka s profesionálmi vyskúšali. Počas druhého dňa sa študenti zdokonalili v technike sebaobrany, v zdravotníckej príprave a oboznámili sa so zbraňami profesionálov. Počas záverečného dňa si študenti vyskúšali vojenské masky a pláštenky, v sebaobrane sa naučili ako sa obrániť pred útokom so zbraňou. Profesionáli si so študentmi precvičili aj základné uzly a spôsoby zlaňovania. Veríme, že pre tretiakov a ich vyučujúcich boli tieto tri dni zaujímavé a tešíme sa na spoluprácu o rok.
       Povinné učivo „Ochrana života a zdravia“ pre žiakov tretieho ročníka stredných škôl sa každoročne realizuje prostredníctvom vyučovacích predmetov štátneho vzdelávacieho programu a obsahu samostatných organizačných foriem vyučovania – účelových cvičení a kurzu.


Kurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmiKurz ochrany života a zdravia s prieskumníkmi

Autor: por. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ - CIMIC 2.mb , Foto: por. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ - CIMIC 2.mb - Dátum: 01.07.2013
Čítanosť: 10173
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share