Preskocit navigáciu

Príprava na certifikáciu


Príprava na certifikáciu
Posledné dva júnové týždne vyústila príprava 1.palebnej batérie, dvoch prieskumných družstiev a družstva opráv techniky (BPV) na kontrolnom cvičení batérie zaradenej do cieľov síl. Bola to posledná časť výcviku pred certifikovaním jednotky, ktorá sa uskutoční v septembri a októbri tohto roka. 
Samotný výcvik prebiehal od 17. do 21. júna v posádkovom cvičisku Biela Hora a v dňoch 24. a 25. júna v posádkovom cvičisku Veľké Ozorovce. Celý výcvik prebiehal vo veľmi ťažkých klimatických podmienkach, kedy denná teplota prekračovala tridsaťtri stupňov Celzia v tieni. Batéria vykonávala výcvik palebnej podpory pre 22.mprsk a činnosti stabilizačnej operácie. Pred veliteľom 1. palebnej batérie kapitánom Jozefom Lapinom a jeho veliteľským zborom, stála ťažká úloha pripraviť a preveriť najmä nových veliteľov palebných družstiev, ktorí doplnili jednotku len nedávno, z obsluhovania 155mm ShKH vz.2000 Zuzana. To ale nebola jediná výzva: v tomto roku sa 1.palebná batéria veľkým spôsobom personálne obmenila z dôvodov odchodu, ale aj povýšenia profesionálnych vojakov.

Tento náročný týždeň preveril všetkých príslušníkov batérie a veliteľ batérie sa presvedčil, ako sú skutočne pripravení nielen po odbornej, ale vzhľadom aj na počasie po fyzickej a psychickej stránke. Hneď nasledujúci týždeň sa batéria presunula na Posádkové cvičisko Veľké Ozorovce, kde bola 25.6.2013 preverená v rámci kontrolného cvičenia batérie zo znalostí vedenia stabilizačnej operácie s vykonávaním palebnej podpory pre 22.mprsk. Celá jednotka tieto úlohy splnila s hodnotení dobre a veliteľ 1. palebnej batérie kapitán Jozef Lapin bol spokojný so zvyšujúcou sa úrovňou vedomostí a zručností svojich podriadených. Poslednou fázou je ošetrenie techniky a materiálu, a tiež docvičenie špecifických zručností, aby sme boli na 100% pripravení na certifikáciu.


Príprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciuPríprava na certifikáciu

Autor: nrtm. Ing. Ján Antal , Foto: čat. Ing. Marián Marcin - Dátum: 25.06.2013
Čítanosť: 9839
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share