Preskocit navigáciu

Úspešná previerka Michalovčanov v Lešti


Úspešná previerka Michalovčanov v Lešti

Taktickým cvičením s bojovými streľbami účelového zoskupenia 3. mechanizovanej roty michalovského práporu v dňoch 10. a 11. júla vyvrcholilo vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť ich trojtýždňové vyvedenie. Podľa veliteľa roty kapitána Bartolomeja Balogha v rámci roty cvičili aj niektoré ďalšie súčasti účelového zoskupenia. Napríklad opravárenská čata, ženijná rota a práporné obväzisko.
V prvej časti cvičenia sa rota premiestnila z priestoru rozmiestnenia a zaujala predurčenú základňu. Z nej uskutočňovala ďalšiu činnosť. Michalovčania precvičovali činnosť v základni, zabezpečovali jej ochranu pred útokmi, zaisťovali bezpečnosť v rámci stabilizačnej operácie aj v celom regióne. Vysielali pešie i motorizovaných patroly. Veliaci poddôstojník práporu štábny nadrotmajster Jozef Antolík pripomína, že dôležitou previerkou pripravenosti príslušníkov roty bola aj vyčisťovacia operácia v zastavanom priestore. „Pri tejto činnosti narazili na pomerne veľký odpor. Úlohy sa im podarilo splniť najmä vďaka účinnej podpore bojových vozidiel pechoty a ich palebnej sile. BVP ich podporovali pri prehľadaní budov a objektov. Dôležitou časťou cvičenia boli aj bojové streľby. Preverila sa aj činnosť roty pri frontálnom napadnutí základne a jej obrane. V roku 2010 som bol v Tarin Kowte veliacim poddôstojníkom strážnej čaty, neskôr aj veliacim poddôstojníkom tejto roty. Ľudí poznám, s časťou z nich som pôsobil v ISAF. Aj preto sme taký dôraz kládli na zabezpečenie vstupov do základne a prehľadávaniu osôb a vozidiel,“ hovorí veliaci poddôstojník práporu.
Spoločne s veliteľom roty si pochvaľujú možnosť využívať pri jednotlivých fázach cvičenia taktický simulátor MILES 2000, ktorý im veľmi pomáhal zreálňovať výcvik. Oceňujú nasadenie všetkých príslušníkov roty.
Cieľom vyvedenia a taktického cvičenia bolo dosiahnuť, aby sa celé účelové zoskupenie roty zladilo a bolo po vyvedení schopné plniť úlohy v rámci mechanizovanej prápornej skupiny. Bola to vlastne príprava na práporné cvičenie, ktoré sa uskutoční v septembri a októbri. V jeho priebehu už bude certifikácia celej 22. mechanizovanej práporovej skupiny na zabezpečenie stabilizačných operácií.


Úspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v LeštiÚspešná previerka Michalovčanov v Lešti

Autor: MO SR , Foto: Jozef Žiak - Dátum: 12.07.2013
Čítanosť: 8293
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share