Preskocit navigáciu

Michalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATO


Michalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATO
Pripravená na bojové použitie (COMBAT READY) – znie verdikt medzinárodného previerkového tímu NATO, ktorý v dňoch 7. – 9. októbra v Lešti hodnotil pripravenosť slovenskej 22. práporovej skupiny určenej ako záloha nasaditeľných síl NATO.

Hodnotenie spôsobilosti práporovej skupiny dnes potvrdil šéf slovensko-dánsko-tureckého previerkového tímu NATO plukovník Miroslav Hatala, ktorý preveroval a certifikoval slovenskú jednotku počas taktického cvičenia s bojovou streľbou „SPOLOČNÁ VÝZVA 2013 - COMMON CHALLENGE 2013“ vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť. „Certifikát zaraďuje slovenskú práporovú skupinu do zálohy nasaditeľných síl NATO, ktorá môže byť potenciálne nasadená v rokoch 2014 – 2015 podľa požiadavky Severoatlantickej aliancie,“ vysvetlil Hatala.

„Certifikácia mechanizovanej práporovej skupiny je splnením dôležitého medzinárodného záväzku Slovenskej republiky voči Aliancii,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Podľa ministra treba za výborným hodnotením jednotky vidieť tvrdú prácu vyše tisícky príslušníkov ozbrojených síl. „Naši obyvatelia môžu byť právom hrdí, že máme tak kvalitne vycvičených vojakov, pretože tak ako dokážu plniť úlohy v zahraničných operáciách, rovnako kvalitne dokážu pomáhať aj doma pri živelných pohromách a katastrofách,“ dodal Glváč.

„Pripraviť mechanizovanú práporovú skupinu na nasadenie do operácie v prípade požiadavky NATO a dosiahnuť jej hodnotenie na úrovni „COMBAT READY“ bolo hlavnou úlohou Pozemných síl v tomto roku,“ zdôraznil náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek. V roku 2014 až 2015 bude podľa generála náš príspevok tvoriť kvalitne vycvičená jednotka, ktorej hlavnú časť tvorí 22. mechanizovaný prápor z Michaloviec. Zostavu kompletnej práporovej skupiny dopĺňa rota zásob a prepráv, ženijná čata, delostrelecká palebná batéria, raketometná čata a taktický PSYOPS tím (tím pre psychologické operácie)
z podriadenosti Pozemných síl, protilietadlová čata zo Vzdušných síl, národný podporný prvok zo Síl výcviku a podpory a jednotka Vojenskej polície MO SR. Svoju činnosť a bojovú zladenosť dnes v Lešti predviedlo 1060 vojakov s 284 kusmi vojenskej techniky.


„Cieľ niekoľkomesačného výcviku sme splnili a dosiahli sme plnú pripravenosť deklarovaného príspevku 22. mechanizovanej práporovej skupiny podľa normy NATO – CREVAL (Combat Readiness Evaluation),“ vysvetlil veliteľ prešovskej 2. mechanizovanej brigády plukovník Martin Michalko. Prešovská mechanizovaná brigáda má podľa jej veliteľa bohaté skúsenosti s prípravou jednotiek do zahraničných operácií a pri potenciálnom nasadení aktuálnej jednotky sú jej príslušníci kvalitne pripravení na celé spektrum vojenských a nevojenských ohrození.

V súlade s požiadavkami hlavného veliteľa Spojeneckých síl v Európe budú ozbrojené sily SR počas najbližších dvoch rokov pripravené nasadiť, udržiavať a po splnení úloh operácie stiahnuť deklarované jednotky 22. mechanizovanej práporovej skupiny.

Michalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATOMichalovský prápor získal v Lešti certifikát nasaditeľnej zálohy NATO

Autor: OS SR - mjr. Milan Vanga , Foto: 2.mb - Dátum: 11.10.2013
Čítanosť: 5987
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share