Preskocit navigáciu

Príslušníci Samohybného delostreleckého oddielu si uctili zosnulých hrdinov


Príslušníci Samohybného delostreleckého oddielu si uctili zosnulých hrdinov
Pri príležitosti Pamiatky zosnulých si 31. októbra na vojenskom cintoríne v Michalovciach uctili pamiatku padlých vojakov príslušníci samohybného delostreleckého oddielu.
 
Na michalovskom vojenskom cintoríne na Hrádku si delostrelci uctili pamiatku zosnulých spomienkovou bohoslužbou a panychídou – bohoslužbou za padlých vojakov v staroslovienskom jazyku.
 
Pod velením náčelníka štábu samohybného delostreleckého oddielu majora Ľubomíra Bodnára michalovskí vojaci s pokorou a úctou vzdali hold zapálením sviečky a položením venca všetkým vojakom padlým počas 2. svetovej vojny. Pietnej spomienky sa zúčastnil aj vnuk jedného z padlých vojakov, ktorý pricestoval z Moskvy. Alexander Kuchtarov prišiel tak ako každý rok, aby vzdal česť svojmu zosnulému dedovi, ktorý obetoval svoj život za slobodu a mier. Počas pietneho aktu neskrýval dojatie a vyjadril svoje poďakovanie všetkým zúčastnením príslušníkom samohybného delostreleckého oddielu za ich účasť na tejto spomienke.
 
Na vojenskom cintoríne Červenej armády na Hrádku v Michalovciach je pochovaných vyše 17 tisíc vojakov, ktorí padli v 2. svetovej vojne. Tento vojenský cintorín patrí počtom pochovaných vojakov medzi najväčšie na Slovensku. Vojaci sú pochovaní v jednotlivých 188 hroboch, v skupinových hroboch a v 12 hrobových poliach. Cintorín je národnou kultúrnou pamiatkou.
 
Pamiatka zosnulých 2. novembra je liturgickým sviatkom, pri príležitosti ktorého si spomíname na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Príslušníci samohybného delostreleckého oddielu na padlých hrdinov z druhej svetovej vojny nezabúdajú, aj keď už od ich smrti uplynulo 69 rokov.
Blažennyj pokoj i vičnaja im pamiať!

Príslušníci Samohybného delostreleckého oddielu si uctili zosnulých hrdinovPríslušníci Samohybného delostreleckého oddielu si uctili zosnulých hrdinovPríslušníci Samohybného delostreleckého oddielu si uctili zosnulých hrdinovPríslušníci Samohybného delostreleckého oddielu si uctili zosnulých hrdinov

Autor: por. Mgr. Simon CZAP , Foto: čat. Ing. Marián MARCIN - Dátum: 30.10.2013
Čítanosť: 8035
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share