Preskocit navigáciu

V maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročie


V maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročie

     Minister obrany SR Martin Glváč, spolu s náčelníkom generálneho štábu generálporučíkom Petrom Vojtekom a ďalšími najvyššími predstaviteľmi ozbrojených síl SR a Maďarska, si v nedeľu 19. januára v maďarskej obci Hejce, prišli uctiť pamiatku obetí leteckého nešťastia An-24. Spolu s pozostalými a príbuznými obetí spomínali na štyridsať dva ľudí, ktorých životy vyhasli pri najtragickejšej leteckej katastrofe v novodobých dejinách OS SR.
     Pohľad z kopca Borsó na košické letisko, kde malo lietadlo podvečer 19. januára 2006 pristáť, je o to mrazivejší, že ho vtedy štyridsať tri ľudí malo na dohľad a predsa na ňom už nikdy nepristáli. Do cieľa nedorazili, lietadlo narazilo do tohto kopca. Letecké nešťastie vtedy prežil iba jeden vojak. Väčšina z vojakov, ktorí pri tej katastrofe prišli o život, slúžili v trebišovskom mechanizovanom prápore.

     Obrovské nešťastie pripomína na mieste skazy rad drevených pamätníkov a priamo v obci spomienkový pamätník, ku ktorému sa príde pokloniť ročne približne 15.000 ľudí. Jeho ústredným motívom je bronzová socha padajúcej postavy, obkolesená do bronzu zaliatymi štyrmi 6-metrovými stromami, ktoré sa pri páde lietadla zlomili a symbolicky prepojenými do kríža. 
     Záver tohto pamätného dňa, ktorý sa niesol v duchu tichej bolesti a piety, patril útechu poskytujúcej svätej omši, ktorú celebroval ordinár ozbrojených síl a ozbrojených zborov Slovenskej republiky Mons. František Rábek, spolu s generálnym vikárom plukovníkom Mons. Františkom Počurekom a štábnym kaplánom 2.mechanizovanej brigády v Prešove majorom Mons. Jozefom Michalovovom.


V maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročieV maďarskej obci Hejce sme si pripomenuli smutné výročie

Autor: MO SR a 2.mb , Foto: npor. Mgr. Ľudmila ČINČÁROVÁ - Dátum: 19.01.2014
Čítanosť: 6215
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share