Preskocit navigáciu

Zabudnúť sa nedá


Zabudnúť sa nedá

        Príslušníci prešovskej 2. mechanizovanej brigády 18. januára 2014, už po šiesty krát vystúpili na vrch Borsó, neďaleko maďarskej obce Hejce, kde pred ôsmimi rokmi vo večerných hodinách havaroval vojenský špeciál AN-24 s posádkou 43 vojakov ozbrojených síl SR vracajúcich sa z operácie KFOR v Kosove. Od domova ich delilo približne 50 kilometrov, no prežil iba jediný.
        Osem rokov nie je dlhá doba, preto i strata našich kamarátov, známych či spolubojovníkov je stále bolestivá. Bolesť azda časom pominie, no spomienky, tie nie je možné vymazať. Položením venca, minútou ticha a zapálením 42 sviečok si vojaci 2.mechanizovanej brigády spoločne s veliteľom plukovníkom Martinom Michalkom uctili ich pamiatku práve na mieste, kde prišli o to najcennejšie, o svoj život.
        „Naša ľudskosť nás privádza na toto miesto s pokorou, aby sme si uctili pamiatku našich kolegýň a kolegov, vzdali im úctu a česť a poďakovali im za obetu najvyššiu, obetu vlastného života. Pochod úcty, symbolická minúta ticha a plamienky sviec, ktoré zažneme, nech sú trvale úprimným vyjadrením spomienky na tých príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorí zahynuli na tomto mieste 19. januára roku 2006“, dodal plukovník Michalko, ktorý k pamätníku na vrchu Borsó položil veniec.
        I dnes vyjadrená spolupatričnosť a smútok zúčastnených dokázala, že tieto spomienky sú aj napriek ôsmim rokom, ktoré uplynuli od tragédie, stále živé.


Zabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedáZabudnúť sa nedá

Autor: npor. Ing. Jaroslav Melega , Foto: por. Ing. Dominika Vojtašková - Dátum: 18.01.2014
Čítanosť: 4854
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share