Preskocit navigáciu

Slovenskí poradcovia sa presunuli na Kandahárske letisko


Slovenskí poradcovia sa presunuli na Kandahárske letisko

Slovenský poradenský tím SFAT (Security Force Advisory Team) v operácii ISAF v Afganistane sa v uplynulých dňoch so svojou mentorovanou afganskou jednotkou presunul z provincie Zábul do nového pôsobiska – Kandaháru.

Tím slovenských vojenských poradcov spolupracuje s afganským práporom rýchlej reakcie (MSF – Mobile Strike Force) od januára tohto roku. Dva mesiace slovenský tím pôsobil na predsunutej základni FOB Apache v provincii Zábul neďaleko mesta Qalat.

Po rozhodnutí velenia afganských bezpečnostných síl veliteľ MSF podplukovník Zaher Sada dostal rozkaz zmeniť miesto operačného pôsobenia práporu zo základne FOB Lagman v provincii Zábul na Camp Hero v provincii Kandahár. Pre slovenský poradenský tím to tiež automaticky znamenalo zmenu pôsobiska. Afganským kolegom pomáhali s plánovaním presunu slovenskí poradcovia štábu. Po prijatí rozkazu od veliteľa RC South (Regional Command South) veliteľ slovenského poradenského tímu podplukovník Štefan Acsai letecky vyslal predsunutú skupinu na Kandahárske letisko, aby pripravila ubytovacie a pracovné priestory pre celú jednotku. Hlavná časť jednotky SFAT sa presunula v konvoji pod velením veliteľa Acsaia. Obrnené vozidlá MRAP (Mine Resistance Ambush Protected) so slovenskými vlajkami prekonali 136 kilometrov po ceste Highway 1, ktorá je súčasťou tzv. Ring road, pretože spája najväčšie mestá Afganistanu a má tvar kružnice. Presun trval približne 5 hodín a prebehol bez komplikácií.

Jednotka zvládla náročný presun, v Kandaháre si zriadila kancelárske priestory a operačné centrum. Poradenský tím už v súčasnosti pokračuje v pomoci afganským partnerom pri príprave na plnenie operácií v novom pôsobisku.


Slovenskí poradcovia sa presunuli na Kandahárske letiskoSlovenskí poradcovia sa presunuli na Kandahárske letiskoSlovenskí poradcovia sa presunuli na Kandahárske letisko

Autor: OS SR - npor. Peter Poldruhák , Foto: autor - Dátum: 17.03.2014
Čítanosť: 6420
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share