Preskocit navigáciu

Návšteva náčelníka delostrelectva Armády Českej republiky


Návšteva náčelníka delostrelectva Armády Českej republiky

Náčelník delostrelectva Armády Českej republiky plukovník Ivan Mráz navštívil v dňoch 19. – 20. júna 2014 samohybný delostrelecký oddiel v Michalovciach. Sprevádzali ho podplukovník Roman Hegyi a podplukovník Norbert Žipaj z Armády Českej republiky. Za veliteľstvo Pozemných síl OS SR vzácnu návštevu sprevádzal kapitán Peter Giertl.
Cieľom návštevy bolo nadviazať spoluprácu a výmenu informácií v oblasti delostrelectva.
Plukovníka Ivana Mráza privítal veliteľ samohybného delostreleckého oddielu podplukovník Jozef Haňo. Program návštevy pokračoval brífingom veliteľa shdo a brífingom náčelníka delostrelectva AČR v priestoroch spoločenskej miestnosti. Už počas brífingov sa našli možnosti v oblasti spolupráce a rozvoja delostrelectva, čo prirodzerne vyústilo do vzájomnej výmeny informáciií a do plodnej diskusie.
Po statických a dynamických ukážkach techniky českí partneri mali najväčší záujem o delostrelecký systém samohybnej kanónovej húfnice 155mm ZUZANA vz. 2000, ktorý im predviedli príslušníci 2. palebnej batérie. Vykonali aj dynamickú ukážku zamierenia dela a nabíjacieho cyklu. Veliteľom dela bol rotný Marián Magnus a odborný výklad poskytol nadrotmajster Ivan Javorčík. Príslušníci prieskumnej batérie predviedli ukážku delostreleckého prieskumného prostriedku ALIGÁTOR 4X4, kde odborný výklad poskytol rotný Mário Slančík.
Členovia delegácie si so záujmom prezreli priestory oddielu a Sálu cti a slávy shdo, kde sa podpísali do kroniky oddielu. Na záver návštevy veliteľ shdo a náčelník delostrelectva AČR si odovzdali upomienkové dary. Obe strany konštatovali prínos z návštevy a obohatenie sa o nové myšlienky a informácie.


Návšteva náčelníka delostrelectva Armády Českej republikyNávšteva náčelníka delostrelectva Armády Českej republikyNávšteva náčelníka delostrelectva Armády Českej republikyNávšteva náčelníka delostrelectva Armády Českej republiky

Autor: npor. Mgr. Martin Zajak , Foto: čat. Ing. Marián Marcin - Dátum: 19.06.2014
Čítanosť: 5138
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share